Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starta pelletstillverkning i länet!

/

Annons

Jämtlands skogar avverkas och det mesta av virket förs ut ur länet utan att förädlas. Det gäller allt klenvirke som går till massa och som transporteras med bilar mot kusterna. Länge gjordes försök att återstarta en pappersindustri i Jämtland men planerna misslyckades.

Nu finns en ny chans att förädla massavirket i inlandet!

Starta pelletstillverkning! Efterfrågan på pellets ökar stadigt, inte bara i Sverige utan hela Europa och Nordamerika. Pellets kan transporteras långväga till exempel med järnväg och även exporteras. I dag är priset på klenved för energiändamål lika högt eller högre än det för massaved!

Varför inte starta pelletstillverkning där veden finns. Orter som Kälarne och Backe skulle vara lämpliga – orter med sågverkstradition och där järnväg finns. Detta skulle kunna vända utvecklingen på dessa orter.

Här borde länsstyrelse och landshövding medverka liksom skogsägarföreningar och lokal skogsindustri. Det är inte några jätteinvesteringar som behövs. Jämtlands skogsägare kan då solidariskt sälja råvara till ”inhemsk industri” som gynnar utvecklingen här i länet! Ta chansen!

Mer läsning

Annons