Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startade han brand med flit?

Gjorde 27-åringen avsiktligt så att fritösen överhettades?

Det menar i alla fall åklagaren. Samt att mannen därmed höll på att bränna ned en pizzeria i Gäddede.

Annons

Torsdagen var den första av två rättegångsdagar. På fredagen behandlar rätten den brand i Brunflo som ledde till att restaurangen Ragnarök jämnades med marken.

Detta skedde 30 september och strax efteråt greps 27-åringen, misstänkt för att ha anlagt branden. Han släpptes efter ett par dagar och 29 oktober var det dags för händelsen i Gäddede. Där har 27-åringen jobbat en del och den här kvällen befann han sig där med sin bror.

För rätten förklarade han nu att han försökte lägga av med knark och i stället försökte hålla sig till alkohol. Men det hjälpte föga och han blev grundligt berusad. Tumult uppstod med brodern. Tumultet urartade så till den grad att han ska ha gått loss på både inredningen och en bil utanför pizzerian.

– Han var alltså rejält berusad och han säger att hans minnesbilder från kvällen är väldigt suddiga, säger försvarsadvokaten Andreas Victor.

Det riktigt allvarliga inslaget i incidenten var ändå att det började brinna, drygt en halvtimme efter 27-åringen lämnat pizzerian. Det visade att en fritös skruvats upp på maxvärme och därför blivit överhettad.

Åklagaren Eva-Lena Rimér menar att 27-åringen, som är bekant med utrustningen i köket, avsiktligt dragit upp värmen för att det skulle börja brinna.

Stora delar av förhandlingarna kretsade nu kring hur stor spridningsrisken varit.

– Min klient minns att han vred på fritösen eftersom han ville göra pommes frites, berättar Victor.