Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startskott inför EU-valet

Centern vill erövra det nya Europa med en kombination av tillväxt och hållbar klimatpolitik. Ekvationen får inte vara oförenlig. Tvärt om måste de 27 medlemsstaterna ta till sig klimathotet, växthusgaserna och ställa om sina samhällen.

I sitt tal i anslutning till Rikstinget berörde partiledare Maud Olofsson på lördagen just det här. Partiets linje är orubblig när det gäller att nu ställa om. Sverige kan som alltid få kritik för att måsta vara "bäst i klassen" och ta på sig det största oket.
Å andra sidan är Sverige snart ordförandeland i EU och det förpliktigar. Sveriges uppgift är att försöka bereda väg för en bred överenskommelse när klimatmötet i Köpenhamn hålls i november.

Kan Sverige, så kan också EU, blir parollen i det hänseendet. Tricket att få in 497 miljoner invånare i samma miljöfålla är ändå aningen svårare än att nå en energi- och klimatöverenskommelse inom den svenska regeringen. Inte ens i Sverige finns ännu samstämmighet beträffande energin, då oppositionen inte helt delar regeringens linje.

EU-valet närmar sig med stormsteg och för Centerpartiet är målsättningen fler mandat än nuvarande enda som innehas av Lena Ek.
När Svenska Dagbladet på lördagen publicerade sin Sifo-undersökning om EU-opinionen verkar Centerpartiet ändå befinna sig i bakvatten.
Moderaterna och Socialdemokraterna kan få sex-sju mandat vardera om nuvarande mätning är sanning också 7 juni. Då blir det bara enstaka mandat över på övriga, där Centern i nuläget verkar få behålla sitt enda mandat.
Till tröst för nu ihärdiga partiarbetare och kandidater framgår samtidigt i SvD att var tredje tillfrågad ännu inte bestämt sig. Med en aktiv och framgångsrik valrörelse kan alltså mycket hända.

Centerns röster behövs i Europaparlamentet. Inte minst när det gäller att sätta individen i centrum. Centerns devis om ett vassare men också smalare EU, kan översättas med att fler frågor gott och väl kan lyftas från Bryssel till att avgöras på hemmaplan regionalt.
Ett vassare EU kan också översättas med att frågorna behandlas med mindre byråkrati och just utifrån individens perspektiv.
EU måste fortfarande också ses som fredsprojekt. I lördags firades 64 årsdagen av freden i Europa efter andra världskriget. Kriser har sen kommit och gått, men fred har ändå präglat efterkrigstiden. Därför är en röst i EU-valet viktig också för oss som haft fred i 200 år. Så vänd inte EU-valet ryggen.