Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten granskar Kindbergs affärer

 
Markaffären på Stadsdel Norr
Visa alla artiklar

Konkurrensverket har beslutat att titta på affären där Östersundshem köpte mark av Peabs bolag Fältjägaren 8.
Företagens gemensamma nämnare är Daniel Kindberg. Han var vd för båda bolagen två månader innan affären genomfördes.

Annons

ÖP skrev i juli om att Konkurrensverket funderade på att starta en utredning om Östersundshems köp av Fältjägaren 8. Detta utifrån att i köpet ingick kontrakt med bland annat Peab, som var säljarna av marken. Funderingen fanns om inte lagen om offentlig upphandling, LOU, borde ha gällt. Tidigare i våras hade Haninge bostäder dömts till 10 miljoner kronor i böter av förvaltningsrätten för att ha gjort en liknande manöver för att komma undan LOU.

Konkurrensverket funderade även på den ställning som Östersundshems vd Daniel Kindberg hade. Han var tidigare vd för Peabs fastighetsbolag Fältjägaren i Östersund AB. Det företaget skulle utveckla Stadsdel Norr och bygga bostäder.

Daniel Kindberg var även vd för Fältjägaren 8 under en period och en bit in på sitt nya uppdrag som vd för det kommunala fastighetsbolaget Östersundshem AB. Där tillträdde han 17 januari 2014 och slutade som vd för Fältjägaren 8 den 20 februari 2014. Lite drygt två månader senare informerar han kommunstyrelsen i Östersund om att han i egenskap av vd för Östersundshem köpt Fältjägaren 8.

Nu har således Konkurrensverkets enhet för upphandlingstillsyn skickat ett brev med en rad frågor till Östersundshem holding AB för att reda ut vad som låg bakom bolagets köp av Fältjägaren 8. I brevet begär de en fullständig redogörelse kring ägarförhållandena, kopia av köpeavtalet och alla handlingar som har kopplingar till köpet. Konkurrensverket vill också veta vilka byggen som startat och vilka företag som fått dessa uppdrag. Konkurrensverket begärde att det skulle få svar på frågorna senast 19 september, men så har ännu inte skett.

– Jag välkomnar Konkurrensverkets granskning, vi är transparenta så det är inga problem, säger Daniel Kindberg.

Han säger att han anlitat juridisk expertis innan affären genomfördes för att säkerställa att allt skulle skötas på ett korrekt sätt.

– Vi är trygga i allt vi har gjort i den här affären, det är inget konstigt i det här.

• Har allt gått rätt till?

– Ja, absolut. Det är klart att det har gått rätt till, annars hade vi inte gjort det, säger Daniel Kindberg.

Läs mer:

Östersundshem ska bygga för att sälja

Östersundshem kan ha brutit mot lagen

"Vi är trygga i det vi har gjort"

Kindberg vill bygga på Stadsdel Norr - igen

Linda Hedenljung 063-161729 linda.hedenljung@op.se

Magnus Jarefors 063-161656 magnus.jarefors@op.se