Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten måste ta sitt ansvar

Mats E Nilsson (FP) har rätt i att många landsting står inför en tuff ekonomisk situation. Att så många landsting dras med underskott, trots skattehöjningar, är för mig ett tydligt tecken på att svensk sjukvård är kraftigt underfinansierad. För detta har staten ett ansvar.

Annons

Visst handlar det om stora summor, men kom då ihåg att regeringen har valt att sänka skatterna med närmare 140 miljarder. Det är den prioritering man har gjort och det drabbar landstingen hårt.

Precis som andra borgerliga politiker vill Mats E Nilsson ge sken av att det bara är att minska landstingets kostnader. Han lämnar dock inga konkreta förslag på åtgärder som kan förstärka ekonomin. Jag vill påpeka att landstinget jobbar intensivt med ett omfattande effektiviseringsarbete. Vi har dessutom en jämförelsevis låg kostnadsutveckling.

Men det räcker inte, inte i dag och inte i en framtid med en allt mer åldrande befolkning och landets näst lägsta inkomstutveckling vilket ger en svagare egen skattekraft. Staten måste ta sitt ansvar för att hela landet, även områden med litet befolkningsunderlag garanteras en likvärdig och högkvalitativ vård. Det går före nya skattesänkningar.

Harriet Jorderud (S), landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel