Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten måste värna svensk modell

Svensk travsports armbrytning med staten om ett nytt flerårigt avtal, kan liknas vid det amerikanska budgetbråket. Ingen greppar grundproblemet, att travet förlorar pengar i en gisslansituation med staten där internationella spelbolag samtidigt profiterar på samma trav- och galoppspel men utan att behöva betala en spänn.

Avtalet förlängs därför med bara några månader åt gången. Nu senast skedde det i torsdags. Under hot om likvidation av Aktiebolaget Trav och Galopp, ATG, kröp finansdepartementet än en gång till korset och räddade situationen undan en katastrof efter förhandlingsmanglingar ända sedan i april.

Travsporten försöker förklara men regeringskansliets kostymnissar lyssnar bara med ett öra. Om att den svenska modellen med geografisk spridning är unik. Som håller i gång 37 trav- och galoppbanor, som ger 30 000 årsarbeten och som därmed i allra högsta grad bidrar till arbetslinjen.

Men när travsporten blöder på grund av övermäktig konkurrens och egna bakbundna armar i form av ett byråkratiskt krångligt avtal med staten, strandar förhandlandet i ett sorts moment 22 utan styrfart framåt.

Det blir som med det amerikanska budgetbråket. Parterna tycks inte förstå varandra och fem i tolv i en utmattningssituation, förlängs bara en redan rådande överenskommelse, fast alla inser att mer behövt göras.

Under resans gång har Centerpartiet aktualiserat frågan utifrån ett landsbygdsperspektiv. Bara häromdagen sågs i Svenska Dagbladet en udda debattörskonstellation när partiets ekonomisk politiske talesperson Per Åsling gjort gemensam sak med travsportens största profil Stig H Johansson. Konklusionen var sportens behov av långsiktiga spelregler.

De kanske kommer till sist. För när krutröken skingrats och parterna i fredags skrev på en avtalsförlängning fram till och med sista januari, fanns löften om att nästa gång börja utifrån ett tomt papper med sikte mot ett helt nytt avtal 2014.

Totoskatten blir då en central knäckfråga. Den som varje år ger staten 1,3 miljarder men där tappade marknadsandelar till internationella spelbolag nu håller på att urholka ATG:s balansräkning. Sänk från 35 till 28 procent, är sportens utgångsbud, som därmed vill komma åt ytterligare 200 miljoner kronor varje år för att kunna försvara den svenska modellen.

Den här modellen måste värnas om inte travet ska fortsätta sin kräftgång i form av färre uppfödare, tränare, amatörer, hästar, banor och mindre publik, vilket sammantaget vore en samhällsekonomisk förstörelse utan like.