Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statkraft: Processen har varit transparent

Statkraft Vinds vd Bengt Vernmark beklagar att Jijnjevaerie sameby fortsätter att driva processer mot dem.

– Jag ser det som allvarligt, för vi vill vara goda medborgare i alla län och länder vi befinner oss i, ­säger han.

Bengt Vernmark är vd för Statkraft Vind. Han tycker att det är tråkigt att samebyn valt att dra de rättsliga frågorna så långt som de gjort, men att han accepterar det eftersom det är en deras rättighet.

– Vi har genomfört en samrådsprocess enligt konstens alla regler och det är en demokratisk process som alla måste följa. Den har varit öppen och transperent men vi har haft olika uppfattningar vi och samebyn, säger han och berättar att bolaget självklart kommer att genomföra de ålägganden som högsta domstolen nu har gett det.

När du ser tillbaka på den process som varit, kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Jag kan inte se hur vi kunnat göra något annorlunda. Det ska möjligtvis vara att vi misslyckades med att få till en ekonomisk uppgörelse med samebyn vid ett tidigt stadium, men de accepterade inte det erbjudande vi gav.

Statkraft ägs ju av norska staten som själv stiftat stränga lagar runt den norska renbetesmarken. Tror du att era vindparker i Ragunda hade fått uppföras med ett norskt regelverk?

– Ja, det tror jag att vi hade fått, eftersom vi bygger processerna på de erfarenheter vi har från Norge. Till exempel Kjöllefjord där renar rör sig i närheten av parkerna.

Hur ser du på att Jijnjevaerie klagat på er till OECD?

– Jag ser det som allvarligt. Vi vill vara goda medborgare i alla län och länder vi befinner oss i, anstränger oss verkligen för att leva upp till de krav som finns på oss och vi kommer att anstränga oss för att få till ett bra samarbete i detta, säger Bengt Vernmark.