Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statkraft skrotar vindkraftplaner i Norge

Statkraft har chockat vindkraftbranschen i Jämtland genom att i dag meddela att det inte blir någon stor utbyggnad längs kusten norr om Trondheim som planerat.
– En stor mängd företag hade hoppats få jobb de närmaste fem-sex åren, säger Torbjörn Laxvik, vindkraftcentrum i Hammerdal.

En svart dag för förnybar energi. Statkraft vaskar 200 miljoner kronor på förberedelser för vindkraft. Så skriver i dag de norska medierna sedan Statkraft på en presskonferens meddelat att det inte blir någon utbyggnad på Fosen och i Slingfjord.

Så sent för en knapp månad sedan samlades vindkraftbranschen i Östersund för att höra vad som är på gång vad gäller utbyggnad. En av föredragarna var den norska representanten för Fosen Vind, Statkrafts bolag för de stora planerna längs kusten norr om Trondheim.

Investeringen var beräknad till upp mot 17 miljarder kronor och eftersom Sverige ligger före Norge när det gäller utbyggnad räknade många lokala firmor med jobb under byggtiden. Speciellt specialutbildade vindkraftmontörer.

Så sent som för endast några dagar fanns enligt uppgift inga gissningar om att Fosen-projektet skulle skrotas. Statkrafts koncernchef Christian Rynning-Tønnesen sa på torsdagens presskonferens att förberedelserna hade kostat 200 miljoner kronor.

Norge hade inför denna stora utbyggnad också påverkat Sverige till att ändra skattereglerna kring vindkraftproduktion eftersom bägge länderna hänger ihop via samma elcertifikatsystem.

Men lönsamheten i elproduktion är för dålig för att Statkraft skulle vilja ta investeringsbeslutet. Fosen och Slingfjord var kostnadseffektiva, men utan utsikt till vinst, enligt Statkraft.

Statkraft har tillsammans med SCA satsat stort på vindkraft i Jämtland och Västernorrland. Hittills har 186 snurror byggts i fyra parker och det är öppet hus i mitten på juni på de två nyaste parkerna. Men bolaget har inte tagit något investeringsbeslut när det gäller de återstående parkerna i ursprungsplanerna; Bodhögarna och Björkvattnet.

– Det har inte funnits planer på att ta något investeringsbeslut i närtid på dem så beskedet att det inte blir något på Fosen ändrar inte på det, säger projektledaren för samtliga parker i länet, Urban Blom.