Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsbärande partiet har lagt undan sin hjärtefråga

Nyhetsmagasinet Fokus lade manken till för att sänka stämningen på Moderaternas stämma. På omslaget till fredagens tidning fanns en moderat ballong som punkteras av en nål. Med tanke på tidningens status inte minst i det politiska etablissemanget var det inget roligt budskap.

Men inte bet det på Sveriges Arbetarparti, som partiet heter på en ny logga som dök upp häromveckan. Stämman dansade och log – på lördagskvällen showade utrikesministern loss med falsksång av "Fyra bugg och en Coca-Cola", tillsynes döv för de sanslösa avslöjanden Svenska Dagbladet i dagarna presenterat om UD:s oförmåga att hantera biståndspengarna på ett trovärdigt sätt.

Dagen innan hade partiledningen fått bakläxa av stämman om Lov, Lagen om valfrihet i äldreomsorgen. En lag som partiledningen i våras plötsligt ändrade uppfattning och deklarerade att den alls inte behövde bli obligatorisk för kommunerna. Efter stämmans beslut deklarerade Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd och före detta statsministerfru, att nu gäller det hitta en lösning som tillgodoser alla åsikter i partiet. Så försvann den viljeyttringen in i dimman och stämman gick vidare i optimismens tecken.

Moderaterna ska ha en eloge för att man inte gör stor sak av att hacka på sina motståndare. Resenärer i Stockholms T-bana kan i dagarna begrunda affischer där M tvärtom tackar S för att man gjort upp i godo i sakfrågor som gjort Stockholm till en bättre stad för medborgarna. På Bo Lundgrens tid hade plakaten fått M- kärnväljarna att svimma i rulltrapporna, i dag förvånas ingen av Nya Moderaternas ständigt föränderliga budskap.

Stämman lämnade dock inget stort bidrag till nyhetsfloden, och märkligt vore annat. Den riktiga skrällen – att Moderaterna går till val utan skattesänkningar på dagordningen – hade briserat såpass tidigt att det för många ombud svårsmälta budskapet hade hunnit sjunka in när färden till Norrköping anträddes.

Valtaktiskt är det smart att låta det skattesänkarspöke Stefan Löfven (S) säkert tänkt göra till huvudnummer i valkampanjen gå upp i rök. Frågan är bara om de nya prioriteringar Moderaterna nu gör, framför allt på välfärdsfrågor och särskilt då på skolan, räcker till för en valseger 2014.

Fredrik Reinfeldt avslutade stämman med ett moderat mantra, nämligen hur bra Sverige utvecklats de senaste åren. Han räknade upp en rad västeuropeiska länder, däribland EU:s motor Tyskland, vars ekonomier växer saktare än Sveriges. Och visst har statsministern i långa stycken anledning att vara stolt över vad han med benäget bistånd åstadkommit.

Ändå rimmar moderaternas illa med den verklighet som ges av rätt samstämmiga opinionsmätningar. Om det skamfilade påståendet att marknaden vet bäst har kvar någon giltighet finns det anledning att se upp. Söndagens Dagens Nyheter berättade att Socialdemokraterna hade ett 80-tal gästande företag och organisationer vid sin senaste stämma. Moderaterna hade 19 externa gäster, flest av allianspartierna. Det finns gott om goda (bort)förklaringar till det, men bakom den leende M-ytan finns förhoppningsvis slavar på triumfvagnen som viskar om tecknen i skyn.

Sven-Olov Lööv