Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven kommer halvera väljarstödet nästa val

Vi har ännu inte sett botten på Socialdemokraternas fall

– Till hösten, när vi lägger höstbudgeten och när vår politik börjar verka så kommer vi också att kunna höja opinionsstödet. Så lät det i maj när Carin Jämtin försvarade Socialdemokraternas då bottenlåga väljarstöd på 26 procent.

Utvecklingen pekar i motsatt riktning. Enligt SvD/Sifo fortsätter Socialdemokraterna falla i opinionen och hamnar på rekordlåga 24,6 procent. Det är inte osannolikt om Socialdemokraterna fortsätter falla i opinionen och slutligen samlar 15-20 procent av väljarna 2018. I ett sådant läge skulle Vänsterpartiet samla drygt 10 procent av väljarkåren och Sverigedemokraterna och Moderaterna är i stället riksdagens två största partier.

Det skulle skapa ett katastrofalt läge för Socialdemokraterna. Att komma tillbaka till 30 procent, tävla om regeringsmakten och en dag återigen ses som ett regeringsbärande parti blir plötsligt en omöjlig eller mycket svår uppgift.

Vad motiverar denna kraschlandning?

Socialdemokraternas största problem är att man saknar en berättelse för det Sverige vi ser i dag. Den socialdemokratiska omfördelningspolitiken ständiga skattehöjningar blir alltmer svårsåld i ett läge där den moderna löntagaren har hög lön, bolån och bil och därför blir det första offret för klasskampen i praktiken. Den enda gruppen som tjänar på politiken är människor som står utanför arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har försökt forma en ny berättelse med hjälp av en världsfrånvänd postkolonial och intersektionell analys. Utanför den akademiska rödvinsvänstern är det dock få som förstår dess innebörd eller vilket behov analysen svarar på.

Utöver detta strukturella problem finns tre dagsaktuella utmaningar som förstärker varandra: Koalitionen, ledarskapet och flyktingkrisen. Det är uppenbart att samarbetet S, MP (och V) fungerar mycket dåligt och är i behov av parterapi. En del av ansvaret bär naturligtvis de två ansvarslösa radikalerna MP och V. Men Socialdemokraterna saknar också erfarenhet av att samarbeta med andra partier, vilket förstärker behovet av parterapi

Flyktingkatastrofen och statsminister Löfvens deprimerande ledaregenskaper hänger ihop. Väljarna upplever inte att regeringen lämnar svar på hur mottagandet ska hanteras eller tar frågan på allvar. I denna svåra stund borde Sveriges statsminister kliva fram, inge trygghet och förtroende. Det gör han inte.

Sannolikt eftersom fallet i opinionen skulle bli ännu högre.

Det är tre år kvar till nästa val. På den tiden hinner man inte forma en ny ideologisk berättelse, lösa flyktingkatastrofen, gå i parterapi och hitta en ny chef. Därför har vi ännu inte sett botten på Socialdemokraternas fall.