Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfvens utspel knappast klargörande

Fredagens socialdemokratiska utspel om möjliga regeringsalternativ kan ses utifrån två huvudspår.

Å ena sidan vill Stefan Löfven försöka slå sönder blockpolitiken en gång för alla. Å andra sidan är hans budskap om att kunna regera med alla utom Sverigedemokraterna, ett sätt att flytta fokus från Socialdemokraternas tillkortakommande i regeringsfrågan.

Med vilka vill Socialdemokraterna regera? Vad blir det för sorts politik? Gång på gång har Alliansregeringen velat få svar. Varje gång duckar Stefan Löfven. Fredagens artikel på DN-debatt gav en sorts svar, fast ändå inte. Här föds fler frågor än svar.

Att både C, FP och KD direkt tog avstånd från Socialdemokraternas invit om möjligt regeringssamarbete efter 2014, var givet. För i den stund något av småpartierna sagt tvärt om, hade Alliansen varit skjuten i sank.

Utifrån den aspekten var de mindre borgerliga partiernas tydlighet oerhört viktig. Där misslyckades Stefan Löfven med att försöka få in någon eventuell kil i det borgerliga samarbetet.

Att han sen själv ger upp blocktänkandet kan förvisso förstås utifrån valnederlaget 2010. Men ändå inte, för nu går S sin egen väg och först efter valet får vi veta med vilka och vilken sorts politik som eventuellt ska föras.

Så var det en gång under ett halvsekel när Socialdemokraterna styrde och ställde som de ville med lydiga undersåtar i riksdagen som ibland ställde upp på än det ena eller andra. Men i dag är sossarna ett parti som andra och med Expressens färska opinionsmätning där S backade till 31,1 procent, (-2,1), blir utspelet i DN än mer förbryllande.

Precis som statsminister Fredrik Reinfeldt påpekar blir utgångspunkten att S först och främst söker makten och inte förrän efteråt berättar om konsekvenserna.

För Centerpartiet är öppningen från Socialdemokraterna inget att ens tänka på. Centern vill skapa fler jobb i hela landet, särskilt för unga och sänka företagens kostnader. Socialdemokraterna vill straffbeskatta landsbygden med flera miljarder och kraftigt höja småföretagens kostnader. Utifrån det blir flirten givetvis inte besvarad med annat än nej.