Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stekenjokk stängs efter plundring

De är här nu, plundrarna av fågelbon. Därför har länsstyrelsen hastigt fattat ett beslut om tillträdesförbud i området kring Stekenjokkvägen.

Varje år under häckningsperioden nås länet av förgreningar från ett internationellt, kriminellt nätverk. Handeln med arter av mer eller mindre hotade djur är den tredje största kriminella hanteringen, efter handeln med knark och vapen.

– Det handlar om flera 10 000-tals ägg för länets del, säger länsrådet Susanna Löfgren.

Av allt att döma har det varit snabba ryck när länsstyrelserna i Jämtland och Västerbotten på tisdagen beslutade om att avlysa ett 460 kvadratkilometer stort område.

– Vi har fått ett konkret tips från rikskriminalen som utreder plundringsligorna. Därför måste vi agera direkt, säger länspolismästaren Stephen Jerand.

I klartext innebär förbudet att man inte får lämna Stekenjokkvägen. Det är tillåtet att färdas på vägen och även stanna på parkeringar. Men man får inte lämna asfalten och kliva ut i naturen.

Dessutom stängs bommarna till vägen nattetid.

Förbudet gäller mellan 6-30 juni och polisen säger att man kommer att lägga resurser på att förhindra överträdelser.

Handeln med ägg och fågelungar var växt kraftigt under senare år. I Stekenjokk tar tjuvarna allt de kommer över, förutom anslående rovfåglar även exempelvis vadare. Alla fjällarter betraktas som exklusiva av samlarna.

Stekenjokk är också centralt eftersom det där är så lätt att komma ut på fjället med vägen.

Hastigt har nu länsstyrelsen fått tillverka skyltar som berättar om tillträdesförbudet på svenska, engelska och tyska. Polisen omfördelar resurserna för att kunna sätta in en stöt mot boplundrarna.

– Först och främst vill vi förhindra brott, det gör vi genom att patrullera och även ta hjälp av andra som befinner sig legalt på platsen. Men eftersom vi nu gör en kampanj av det här kommer bevakningen att intensifieras i hela länet. Det är ju inte bara Stekenjokk som drabbas, förklarar polisens operativa chef Håkan Modin.

Straffskalan för brott mot artskyddet, som det här är frågan om, sträcker sig från sex månader upp till fem år.

– Jag är inte främmande för att fatta ett nytt beslut om tillträdesförbud senare om det skulle visa sig befogat, säger landshövdingen Britt Bohlin.