Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Johansson: Sten Johansson, Östersund

Stens stund på jorden slutade den 17 juli 2014, nästan 83 år gammal.

Han växte upp i Lit/Sjör och var näst äldst av en syskonskara som kom att bli sju barn. Föräldrarnas namn var Anna och John Johansson.

Sten var en sann naturälskare och kraftkarl som tyckte om att prova på nya utmaningar. Som en röd tråd genom hela livet var också hans stora travintresse. Han provade även på att vara travtränare några år på 50-talet. Sedan blev han en glad amatör som tränade och körde en god väns hästar på Östersundstravet.

Efter sin tid som kusk började han arbeta på Sandberg och Johnsson bland annat som förman och där blev han kvar tills en höftoperation satte stopp för det hela på ålderns höst.

Tidigt på 50-talet träffade han sin stora kärlek Doris. De gifte sig och levde tillsammans i med- och motgångar tills Doris dog 65 år gammal i sjukdom 1994.

Innan dess gjorde paret en del utlandsresor bland annat till Australien.

Förutom dottern Lena som Doris hade som spädbarn när de träffades fick makarna tillsammans sonen Jan år 1955. De var då bosatta i Åtorp några år men flyttade senare åter till Östersund där de så småningom köpte hus på Nyängsvägen som Sten hade kvar tills några år före sin död.

Familjen hade då utökats med dottern Åsa 1959. En stor tragedi för familjen var när Jan drunknade i Storsjön endast 20 år gammal. Familjen lyckades dock stötta varandra och gå vidare i sin sorg och snart kom barnbarnen där Sten blev en mycket god och uppskattad morfar. Först till Andreas och senare till Therese och Louise.

Familjen hade också förmånen att få köpa Stens hemgård i Sjör. Där kom de att tillbringa mycket tid, speciellt på sommaren. Även när Sten drabbades av en allvarlig sjukdom 1996 så tog Åsa med familj ofta med honom till hans älskade Sjör.

De sista åtta åren tillbringade Sten på äldreboendet i Brunflo där han med sitt goda humör och kämpande till slut fick ge upp, omgiven av de sina, främst Åsa och Bert-Örjan.

Men alla minnen och avtryck han lämnat efter sig kommer alltid finnas med oss.

Familjen genom Lena