Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten-Ove Bergwall: "Min bror har inget att dölja"

Thomas Quick, Sveriges mest kände seriemördare genom tiderna visade sig vara oskyldig. Sture Bergwall som han numera heter är sedan förra året friad från totalt åtta mord. Och när han inom kort kan bli frisläppt från Säter, efter 23 år, vill han flytta till Västjämtland, där hans bror bor. Ett beslut som väcker känslor ute i byarna.

I ett blåsigt Undersåker öppnar Sten-Ove och hans fru Ingegerd Bergwall dörren till sitt hem. Jag hinner knappt hälsa på hundarna innan Sten-Ove Bergwall berättar om hur bestört han blev över en artikel i ÖP tidigare i veckan.

– Min bror, Sture Bergwall, är en privatperson nu. Därför känns det som ett etiskt övertramp att gå ut på byn och fråga vad folk tycker om att han ska flytta hit.

– Folk säger vad som helst ute på bygatan, även lögner, säger Sten-Ove Bergwall, och syftar på att folk kallar hans bror för en dömd pedofil.

– När det hände var han 19 år och jag anser inte att det gör honom till en pedofil i dag, 44,5 år senare. Min bror har inget att dölja och han har varit öppen med allt.

Sture Bergwall har en betungande bakgrund som involverar både missbruk och fällande domar. 1970 dömdes han för fyra fall av ofredande, otukt med barn och otuktigt beteende.

Han har även knivhuggit en man i Uppsala, något han aldrig åtalades för eftersom han var dömd till sluten psykiatrisk vård. Och 1991 dömdes han för ett bankrån och fick rättspsykiatrisk vård. Sture Bergwall hamnade på Säter där han har suttit fram till i dag.

– Självklart är han inte Guds bästa barn. Men man måste tänka på att människor förändras och det gäller även Sture Bergwall. Han har haft 23 år på sig att tänka, säger Ingegerd Bergwall.

I början på 1990-talet erkände Thomas Quick sitt första mord, och sedan rullade det på med över 30 erkännanden.

– Han ljög om morden, men det var under inflytande av droger och en förödande terapi. Min bror är utsatt för ett övergrepp av såväl rättsamhället som det vårdande samhället, säger Sten-Ove Bergwall.

På bordet i vardagsrummet har han och Ingegerd bakat upp med, förutom kaffe och bullar, en trave böcker.

Thomas Quicks resningsprocess tog fart när den grävande journalisten Hannes Råstam började nysta i fallet. Spiken i kistan, för vad som kallats Sveriges största rättsskandal kom när en annan journalist, Dan Josefsson släppte sin bok förra året, "Mannen som slutade ljuga".

Sten-Ove Bergwall har själv skrivit en bok tillsammans med sin bror Sture Bergwall för några år sedan. Den heter "Thomas Quick är död".

– Det går att läsa på, annars kan man gott vara tyst, säger Sten-Ove Bergwall, och berättar att Thomas Quick inte finns längre.

– Men man vill fortfarande hålla kvar vid myten om den här hemska personen för att ha någon att skrämmas med.

Jag undrar om de ändå inte kan förstå att folk blir oroliga när en man som tidigare pekats ut som Sveriges största seriemördare ska flytta till bygden. Men Sten-Ove Bergwall pekar på böckerna och säger att där finns det 1 200 sidor som berättar hur farlig han inte är.

– Han har sonat för sina brott och är snart en fri man. Varför ska vi vara förstående? Det är min bror och vi närmaste som har gått igenom en oerhört jobbig period.

Ingegerd Bergwall gör en jämförelse. Tillsammans med sin man har hon tagit hand om och arbetat med ensamkommande flyktingbarn. Och hon menar att folks rädsla för det främmande leder till intolerans.

– Det här är samma människor som uttalar sig om invandrare som "jävla svartskallar".

Sten-Ove Bergwall säger att hans bror inte kommer att göra någon förnär när han kommer till Jämtland.

– Han är ingen att vara rädd för, han är en vanlig människa. Visst, hans fall är unikt, men det unika är att detta har kunnat ske. Folk borde intressera sig för den delen istället. För om det kan drabba min bror så kan det drabba andra.

– Folk borde vara oroligare för att det finns mördare som faktiskt går fria där ute.

Tillsammans med sin fru ser han fram emot att hans bror äntligen blir fri. De säger att han har valt att flytta till Jämtland för att han trivs i naturen och att de bor här.

Ingegerd Bergwall beskriver Sture Bergwall som en trevlig, bildad, social och rolig människa att umgås med.

– Han är en 63-årig man som ska ut i samhället efter 23 år på Säter. Men han får ingen hjälp från samhället, det är vi som står för mottagandet.

– Men vi är positiva människor, och vi har alltid en flaska champagne på kylning, säger Sten-Ove Bergwall och berättar att det ska bli ett stort kalas när hans bror väl friges.

När jag några timmar senare är tillbaka på ÖP:s redaktion ringer Sten-Ove Bergwall. Det är en sak han glömde att säga.

– Min bror söker sig till mig, ska inte jag då ta emot honom? Jo, självklart är min famn öppen, det är det mänskligaste att göra.

– Sedan råkar jag bo här, men det får ortsbefolkningen finna sig i.