Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenhård kamp om Årejobb

Drygt 3 000 personer sökte säsongsjobb på Skistar. 170 personer blev erbjudna jobb. Konkurrensen om jobben i Åre är med andra ord stenhård.

– Det är inte bara att åka till Åre och få jobb, konstaterar Karin Wik på Arbetsförmedlingen i Järpen.

Efter en lugn höstperiod höjs temperaturen i Åre när alla unga "säsongare" anländer. På Tott hotell har alla Skistars anställda samlats för lunch och för att introduceras i företaget.

Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar, berättar att det som vanligt har varit många som sökt årets säsongsjobb.

Många av de som sitter här i lunchrestaurangen har redan arbetat på Skistar en eller flera säsonger.

Omkring 30 procent är helt nya.

Varje höst gör Skistar samma urvalsprocedur.

Av de drygt 3 000 sökande kallas cirka 400 personer till Åre.

Under en helg får de sökande delta i olika aktiviteter, föreläsningar och kortare interjuver.

– Alla som vi bjuder in är bra människor. Vi skulle kunna ge jobb till dem allihop men så många jobb har vi inte, säger Niclas Sjögren Berg.

Att de sökande inte bara får genomgå en vanlig jobbintervju beror enligt Sjögren Berg på att de allra flesta sökande är unga och oerfarna.

– Och det vet man ju att om man kommer på sin första intervju så är man inte sig själv, man är för nervös.

En annan anledning till att Skistar använder sig av den här metoden beror på att bolaget varje år måste anställa så många. För att över huvud taget kunna klara av det måste det finnas fasta rutiner och metoder.

– Vi rekryterar ju ett stort företag varje år. Mellan 800 till 900 inom hela Skistar, säger Niclas Sjögren Berg.

De som passerat nålsögat är personer som passar in i Skistars värderingar: man ska vara positiv, personlig, påläst och professionell. Arbetslivserfarenhet är inte alltid det viktigaste. Det är personlighet och inställning som är viktigast. En fördel är dock att man kommer från närområdet, då har man värdefulla kunskaper som kan vara behövliga i mötet med turisten.

Karin Wik, på Arbetsförmedlingen i Järpen, säger att arbetsmarknaden i Åre är ser olika ut beroende på vilket yrke man pratar om. Kockar kan vraka och välja mellan jobben. Men samtidigt är det svårt för flera företag att hitta städpersonal eftersom arbetstiden oftast förläggs till torsdagar och söndagar.

Men generellt är det ganska svårt att få arbete i Åre trots att utbudet är så stort, menar Karin Wik.

– Man måste ha rätt egenskaper för att få jobb. Och man vill gärna ha folk som kommer från närområdet.

De som inte bor i Jämtland måste med andra ord vara beredda att slåss om jobben med bygdens arbetssökande..

– Det är stor skillnad på hur man ser på turistjobben i dag mot för 10-15 år sedan. Vill man bo här så inser man att man kanske måste jobba i Åre.

En annan förändring är att antalet heltidsjobb minskar, det gäller inte bara i Åre utan i turistnäringen i stort.

– För några år sedan fanns många fler helårsanställningar, säger Karin Wik.