Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenhård kampanj mot Putin

I veckor har de arbetat stenhårt för en kampanj som ska få folk att öppna sina ögon.

Med ett globalt stöd i ryggen kämpar de vidare, trots en del kritik.

– De ska veta att vi ser vad de gör, säger medieläraren Alee Farrohi.Han är initiativtagaren till kampanjen och med dem menar han Rysslans och dess styre.

– Droppen var när jag fick en artikel skickad till mig. Den handlade om konsekvenserna av lagen mot homosexuell propaganda, berättar han.

Lagen heter egentligen "propaganda för icke-traditionella sexuella relationer mellan minderåriga".

– Lagen är utformad på ett genomtänkt sätt, nästan vad som helst kan räknas som propaganda, säger Alee.

Han berättar att han alltid brytt sig om mänskliga rättigheter och menar att han, som har sin frihet, känner att han har ett ansvar att sprida information. Något som de drabbade i Ryssland är förbjudna att göra.

– Högerextrema grupper går in på dejtningsajter för homosexuella och bestämmer träff med människor som de sedan torterar och filmar. Filmerna sprids på sociala medier för att föremjuka offren. Det är systematiskt och myndigheterna gör ingenting, det visar på en tolerans. Jag kan inte bara sitta och se på när en 16-åring torteras till döds.

Alee berättade om artikeln för några av sina elever och föreslog att de skulle starta en kampanj. Eleverna nappade på idén direkt. Sedan tionde januari har de jobbat stenhårt utanför skoltid för att sprida budskapet.

– Vi har letat nyckelpersoner, gjort research, skapat en hemsida och försökt sprida kampanjen på sociala medier, säger Miranda Olsson.

Den 23:e var ett slags delmål för kampanjen, då man uppmanade folk att just den dagen posta sitt finger under hashtagen (#) fuck-youputin. Nu har kampanjen blivit mer global.

– Vi får dagligen mail från olika delar av världen där folk tackar oss för det vi gör. Är man nyfiken på att se hur global kampanjen blivit kan man besöka #fuckyouputin på Instagram, säger Alee.

Det är solklart att medielärarens värderingar har inspirerat eleverna. Men något som Alee stör sig något enormt på är att vissa människor nedvärderar elevernas intelligens och egna förmåga att tänka.

– Vuxna människor får det att låta som att de är hjärntvättade, eller till och med amerikanska agenter.

– Jag tycker man ska hylla dem för deras intelligens, ambition och medmänsklighet. Bevisligen har kampanjen engagerat många.

Annan kritik har också dykt upp.

– Många undrar varför vi går emot just Ryssland när det finns andra platser, som Uganda till exempel, som också har väldigt dåliga rättigheter för hbt-personer. Men Ryssland kändes aktuellt i och med OS, säger Alee.

Gruppen har även fått frågan om de inte borde respektera Rysslands lagar.

– Vi ska respektera mänskliga rättigheter, säger Alee.

Vad tror ni det här kan resultera i då? Är ni inte rädda för att folk knyter handen i fickan bara?

– Nej, nu är debatten i gång och förändrar vi en persons synsätt så har vi lyckats, säger Frida och fortsätter:

– Vi vill åka till ryska ambassaden och lämna över dokument med bilder på dem som stöttar kampanjen.

– Folk undrar hur "lilla vi" ska kunna göra något, men det här visar att även en liten grupp från norrland kan nå ut i världen, säger Tanja Berkö och syftar bland annat på responsen på Facebook där nära 3 800 personer anslutit sig till sidan.

– Vid OS-invigningen ska media och alla ha ögonen på det här, säger Frida Rönning.

Orden "fuck you" är rätt hårda...?

– Ja, de är provocerande, men det är en universell term. Sedan är det inte ett personligt påhopp på Putin eller Ryssland utan mot hans politik och människosyn, säger Mattias Kågström.

– Ja, vi får en del kritik om just ordvalet, men hade vi valt "var god sluta" så hade vi nog inte fått lika mycket uppmärksamhet, säger Tanja Berkö och ler.

Tänker ni titta på OS?

– Nej, men vi uppmanar ingen annan att bojkotta. Alla har ett eget val.

– De ska veta att vi ser vad de gör, säger Alee.

Alee Farrohi, Mattias Kågström, Frida Rönning, Tanja Berkö och Miranda Olsson står bakom kampanjen tillsammans med Isac Holmgren och Philip Lundgren som inte finns med på bilden.