Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stensby är känd för sina kulturgärningar

Marie Stensby har i decennier varit en kulturpersonlighet i länet. Det är först under de senaste åren som hennes politiska engagemang har vuxit.

Annons

Hon är en erkänd folkmusiker, men även författare och lärare i kulturskolan.

Marie Stensby föddes 1959 i Bohuslän, och flyttade 1980 till Sikås. Samma år blev hon anställd som musiklärare i Krokoms kommun. Numera bor hon i Föllinge.

Hon är utbildad på Musikhögskolan, fiolpedagog och riksspelman och har spelat flitigt på scener i länet och andra delar av Sverige. 2002 fick hon det prestigefulla Zornmärket i guld vid riksspelmansstämman i Vemdalen.

Stensby har bland annat skrivit "Sikås – byn, gårdarna, släkterna", 1996, en historisk biografi över Sikåsbygden. 1999 fick hon stipendium från Strömsunds kultur- och fritidsnämnd för boken.

2003 tilldelades hon medalj till professor Carl Zetterströms minne – från Kommittén för Jamtamotets bevarande – för sin forskning om Sikåsbygden och dokumentärromanen "Öden i forbondetid" från 2000.

2009 var hon med i boken "Mitt uti Jämtland" där läsaren fick träffa 24 fiolspelande folkmusiker från Jämtland, bland annat Stensby, Christina Cochrane-Eketorp, Kjell-Erik Eriksson och Lasse Sörlin.

Hon satt tidigare i Heimbygdas styrelse, men hoppade av 2001.

Det är först de senaste åren som hennes politiska engagemang i SD har synts i medierna, bland annat genom insändare i ÖP.

I november 2012 skrev Stensby ett uppmärksammat brev till Fredrik Reinfeldt där hon föreslog att det skulle inrättas att ”svenskreservat” för ”Sveriges urbefolkningar” i Jämtland, något som hon beskrev som skämtsamt formulerat.

Hon har varit SD:s talesperson i musikfrågor och blev i slutet av november 2013 invald som suppleant i partistyrelsen.

Veckan efter det kom hennes senaste bok ut, på Jengel förlag. "Den skelögdes son" handlar om den romerske härföraren Gnaeus Pompejus Magnus.