Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stensby är känd för sina kulturgärningar

Marie Stensby har i decennier varit en kulturpersonlighet i länet. Det är först under de senaste åren som hennes politiska engagemang har vuxit.

Hon är en erkänd folkmusiker, men även författare och lärare i kulturskolan.

Marie Stensby föddes 1959 i Bohuslän, och flyttade 1980 till Sikås. Samma år blev hon anställd som musiklärare i Krokoms kommun. Numera bor hon i Föllinge.

Hon är utbildad på Musikhögskolan, fiolpedagog och riksspelman och har spelat flitigt på scener i länet och andra delar av Sverige. 2002 fick hon det prestigefulla Zornmärket i guld vid riksspelmansstämman i Vemdalen.

Stensby har bland annat skrivit "Sikås – byn, gårdarna, släkterna", 1996, en historisk biografi över Sikåsbygden. 1999 fick hon stipendium från Strömsunds kultur- och fritidsnämnd för boken.

2003 tilldelades hon medalj till professor Carl Zetterströms minne – från Kommittén för Jamtamotets bevarande – för sin forskning om Sikåsbygden och dokumentärromanen "Öden i forbondetid" från 2000.

2009 var hon med i boken "Mitt uti Jämtland" där läsaren fick träffa 24 fiolspelande folkmusiker från Jämtland, bland annat Stensby, Christina Cochrane-Eketorp, Kjell-Erik Eriksson och Lasse Sörlin.

Hon satt tidigare i Heimbygdas styrelse, men hoppade av 2001.

Det är först de senaste åren som hennes politiska engagemang i SD har synts i medierna, bland annat genom insändare i ÖP.

I november 2012 skrev Stensby ett uppmärksammat brev till Fredrik Reinfeldt där hon föreslog att det skulle inrättas att ”svenskreservat” för ”Sveriges urbefolkningar” i Jämtland, något som hon beskrev som skämtsamt formulerat.

Hon har varit SD:s talesperson i musikfrågor och blev i slutet av november 2013 invald som suppleant i partistyrelsen.

Veckan efter det kom hennes senaste bok ut, på Jengel förlag. "Den skelögdes son" handlar om den romerske härföraren Gnaeus Pompejus Magnus.