Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Steve Jobs – ett mänskligt geni med mörka sidor

Steve Jobs

Simon&Schuster eBok

E-läsare: Kindle på iPad

Språk: Engelska

Svensk utgåva: Bonniers

Den nyligen bortgångne Steve Jobs är en ikon inom teknikvärlden. Han var en av grundarna till Apple och gjorde att en dator med grafiskt gränssnitt slog igenom. Apple införde bland annat mappar, skrivbord, ikoner och papperskorg. Ungefär som det ser ut på din dator än i dag.

Han var också en otroligt privat person och lyckades hålla sin familj utanför det mediala och tekniska fokuset.

Därför blev många överraskade när det stod klart att författaren och journalisten Walter Isacsson skulle skriva hans officiella biografi. Uppdraget var att skriva osminkat och Jobs skulle inte heller ha insyn eller åsikter om innehållet.

Och osminkat är det. Kort sagt var Steve Jobs en skitstövel som inte höll tillbaka i sin kritik och kunde krossa en person som han inte tyckte höll måttet. Det mesta var dessutom svart eller vitt: antingen var något fantastiskt eller så var det värdelöst.

Men det fanns en annan sida av Steve Jobs. Han var charmig, känslosam och hade en känsla för detaljer och för vad personer vill ha. Det visade han med en rad megasuccér som bland annat Pixar, Ipod, Iphone och Ipad. Han lyckades också vända ett konkursmässigt Apple till att bli världens största teknikföretag. Hans övertalningsförmåga fick också skivbolagen att enat stödja vad som till slut blev den största lagliga musikaffären för nedladdningsbar musik: Itunes Store.

Steve Jobs styrde Apple med järnhand och hade en vision: att göra fantastiska produkter som ska vara en fröjd för ögat. De skulle även fungera problemfritt så att användaren kunde koncentrera sig på att skapa.

Walter Isacssons bok är rak på sak och kronologiskt uppbyggd för det mesta. Den går genom Jobs barndom, utbildning, floppar och succéer och inte minst hans kamp mot cancern. Den visar tydligt att Jobs aldrig lyckades hitta frid utan rastlöst jagade genom livet. Hans liv var Apple och hans fru och barn fick stå tillbaka.

Boken är torrt skriven när det gäller barndomen. Men när vi närmar oss nutid använder Isacsson fler superlativ om Apple och dess produkter så jag får intrycket att han fallit för Steve Jobs förmåga att ”förvränga verkligheten” (som skämtsamt bland Apples anställda kallades ”reality distortion field”).

Steve Jobs ”förvrängningsfält” kunde även drabba honom själv genom att han ignorerade personliga problem. Ett sådant var cancern och innan han lät sig opereras så hade den spridit sig. Det var även cancern som till slut tog hans liv.

Trots att boken är omfattande, så känns det ändå som Walter Isacsson bara skrapat på ytan. Men den visar ändå på en komplex människa med kontrollbehov som slåss mot sina inre demoner och driver sig själv och medarbetarna till och över gränsen.

Boken är läsvärd – inte bara för oss som följt Apple och använt sig av produkterna utan även andra som vill få en bredare bild av geniet och människan Steve Jobs.