Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiftelsen har förlorat 352 miljoner kronor

Sparbanksstiftelsen Jämtland blev i måndags av med stora delar av sitt aktieinnehav. De har förlorat runt 352 miljoner i eget kapital på drygt ett år.

Sparbanksstiftelsen Jämtland var tillsammans med tio andra stiftelser huvudägare i Swedbank. Men de kunde inte betala sitt lån och aktierna togs av långivarna. Det stod klart i går. Det har drabbat alla de elva sparbanksstiftelserna hårt.

I årsredovisningen för 2007 hade Sparbanksstiftelsen 359 miljoner i eget kapital. De ägde runt 2 miljoner aktier i Swedbank.

– En stor del av det kapitalet är borta, säger Åke Ljusberg, stiftelsens ordförande.

– Men det är klart att det är en väldigt stor det av våra tillgångar som försvann. Aktierna är inte värda så mycket i och med att kursen är så låg, säger Åke Ljusberg.

Han berättar att stiftelsen har 4 miljoner i kontanter och att de nu måste avvakta bättre tider. Ett tag stod aktier i Swedbank runt 250 kronor, nu har den varit nere i under 20 kronor.

Han berättar att stiftelsen sedan 1995 delat ut runt 5 miljoner till stöd för idrott, kultur, forskning och näringslivsutveckling. För Jämtlands del innebär det som nu hänt, som ÖP berättade i går, att det inte blir någon utdelning till länet i år. Och det kan dröja innan stiftelsen byggt upp sin ekonomi så att de kan ge miljonstöd till länet igen.

Tidigare har stiftelsen gjort så att de behållit 60 procent av avkastningen för att nyinvesteringar och 40 procent har gått till avkastning till länet. Det kan fortsätta att bli ett sätt för stiftelsen att hämta igen sig ekonomiskt.

– Det går att bygga upp kapital igen, säger Åke Ljusberg.

– Banken är inte dålig. Aktien har gått både upp och ned. Ibland har den varit för högt värderad och som nu alldeles för lågt värderad, säger Åke Ljusberg.