Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig-Björn Andersson

Vår älskade Stig-Björn Andersson avled den 12 november, på höstens allra vackraste dag, i en ålder av 81 år. Han somnade in efter en tids sjukdom.

Stig-Björn föddes i den lilla byn Lungsjöbacken i Ångermanland den 21 augusti 1932. Han av yngst av två syskon och fick tidigt vara med och se och lära i föräldrarnas lanthandel. Redan här skapades troligen den starka känsla för service som han sedan hade nytta av hela sitt yrkesliv inom detaljhandeln.

Stig-Björn visade sig i ungdomen ha stor talang för löpning och flyttlasset gick så småningom till Örnsköldsvik och IF Vingarna. Karriären som medeldistanslöpare blev framgångsrik med ett SM-guld på 800 meter år 1957 som främsta merit. Han sprang också flera landskamper.

Samma år träffade han sin älskade Margareta och de kom att bli oskiljaktiga i 56 år. De gifte sig 1962 och 1965 och 1967 blev han pappa till döttrarna Christina och Helen.

1968 flyttade familjen till Östersund och Stig-Björn började sitt arbete som butikschef på Hasselblads Foto. Där blev han kvar till pensioneringen. Många är de kunder i hela länet som minns den vänlige mannen med den stora servicekänslan bakom disken på fotoaffären i Kärnan.

Han menade att kärleken och barnen är meningen med livet. Han fick fem barnbarn och var en otroligt älskad och engagerad morfar. Barnbarnen kröp gärna upp i Mojs knä och lyssnade på historier om löpartävlingar och spännande älgjakter.

Stig-Björn var lätt att tycka om. Han talade aldrig illa om någon och framhävde aldrig sig själv, trots att han hade mycket att vara stolt över. Han trivdes bäst med familjen, på fjället, i stugan i Handöl, på hjortronmyren, i båten på Ånnsjön, i svampskogen och på jakten. Han var en mycket omtyckt jaktkamrat och fällde långt över 100 älgar.

Stig-Björn fick uppleva världen med sin kära Margareta. Resorna till OS i Rom 1960 och USA:s västkust samt Australien, senare i livet, var några av dem. Han älskade att laga och äta god mat och att dricka gott. Otaliga är de fantastiska middagar vi avnjutit i deras hem. Hans rökta älghjärta och småöring kom att bli barnbarnens favoriter. Han hade många vänner i matlagningsgänget Matgladarna.

Vi är många som kommer att sörja och sakna Stig-Björn, nu när han sprängt målsnöret i livets långa lopp. Vi minns honom dock med stor glädje, glada över att ha fått vara en del av hans liv. Vi minns hans ödmjukhet, omtänksamhet och lågmälda humor.

Familjen genom Christina