Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig har alltid fascinerats av livet under vattnet

Åtta kilometer nordväst om Nälden ligger byn Valne. Här finns någonting ganska unikt, åtminstone för inlandet och norrland, nämligen en kräftodling.

Stig Vallén har klimatet emot sig, men bor här på sin föräldragård och försörjer sig på att odla kräftor. På sidan av annat förstås, odlingen räcker inte på långa vägar som försörjning. Utöver kräftorna arrangerar han bland annat jakt- och fisketurer och han fru driver en reklambyrå. Men ändå, han får delvis syssla med vad han alltid har drömt om.

Redan som barn fascinerades Stig av livet under vattnet och höll ständigt ett akvarium under uppsikt. Så med ekologi som huvudintresse och en önskan om att kunna odla flodkräfta i norrland, begav han sig ut på en resa i södra Sverige tillsammans med sin kompis Olle, för att se hur kräftodlare jobbade.

– Vi ville undersöka om vi kunde starta upp någonting och det sammanföll väl med att Fiskeriverket ville forska på odlingsmetoder på flodkräftan i norrland just då. Så på den vägen kom vi i gång, säger Stig.

Forskningsåren hjälpe dem att starta upp verksamheten, även om den första tiden var seg. Den nu så prunkande naturen runt dammarna var steril och kransalgerna från Alsensjön, som ger kräftorna sin kalk, hade inte riktigt hittat fäste. Det var i stort sett ett grustag med vattenpölar.

Olle kastade in handduken redan efter några år. Han tyckte att det blev för mycket arbete. Men Stig klamrade sig fast vid drömmen och åkte troget ner till dammarna där han odlade sitt svarta guld.

I dag, över tjugo år senare, är verksamheten ett faktum. Kräftorna säljs till största del till privatpersoner och det bästa han vet är kräftfesterna. Då får folk fiska och sedan samlas i en 1800-tals fäbodvall för att äta upp fångsten. Det brukar vara lyckat, förklarar Stig.

Förutom försäljningen till privatpersoner säljs det en mindre mängd till företagsgrupper och en hel del kräftyngel för utsättning. Senaste stora kunden var länsstyrelsen i Västerbotten som gjorde en beställning för att sumpa kräftor i Umeälven.

På Stigs arbetsplats bakom gården, i sluttningen ner mot Alsensjön, agerar en grillplats lunchrum. Sitter han inte här och fikar, eller jobbar vid dammarna, så har han krupit upp i sitt jakttorn och spanar efter minkar. De hoppar gärna i vattnet och äter upp hans kräftor. 

Men Jämtlands långa vintrar och missgynnsamma klimat gör det inte alltid lätt att odla. Så han får ofta plocka fram kreativiteten. Han har till exempel kommit på hur man kan råda bot på den allt för kalla vattentemperaturen i dammarna.

– Jag låter ytvattnet från en vattenreservoar går ut i dammarna. Det gör att det bara tappas på ljummet vatten, vilket gynnar kräftodlingen.

Det är sådant han pysslar med. Han filar på idéer, testar det ena och det andra och utläser resultaten. Allt för att förbättra odlingen. Och trots väldigt mycket arbete i relation till lönsamheten känner han sig lyckligt lottad.

– Tänk vad otroligt mysigt det är här kring dammarna på hösten. Då vill du aldrig åka här ifrån, säger han.

Det verkar bottna i ett intresse av människor och socialt umgänge. Självklart i kombination med dragningen till naturen och fisket. Det räcker för att vara värt mödan.

Och när han en dag inte orkar med verksamheten längre så hoppas han att dottern Kajsa kommer till undsättning.

– Det här kommer att vara kvar långt efter mig, säger han.