Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stig Strängby

Stig Strängby har avlidit efter en kort tids sjukdom i sitt hem, 87 år gammal.

Stig var född och uppvuxen i Vistorp i Västergötland, som den yngste i en syskonskara på nio. Han var aktiv in i det sista och arbetade inte långt före sin bortgång med årets krönika för Hembygdsföreningen i Frostviken. Fysisk aktivitet var viktigt för honom och nästan in i det sista varvade han gymbesök med cykelturer.

Efter lärarexamen i Stockholm sökte sig Stig till Norrland, först till Funäsdalen, och därefter till Jormvattnet. På Anders-Olovs affär i Jorm träffade Stig sin Margoth som blev hans livskamrat livet igenom. Kommande sista april skulle de ha firat diamantbröllop.

Stig ägnade hela sitt yrkesverksamma liv åt skolans värld, först som lärare i Funäsdalen och Jormvattnet, därefter som lärare och studierektor i Gäddede för att där senare bli rektor. Även efter pensioneringen hoppade han in som rektor under ett år. Många är de elever som Stig haft i skolan och många är de kolleger som arbetat tillsammans med honom. Både elever och kollegor var viktiga för honom och många är de episoder han berättat där gamla kollegor och elevers namn dyker upp.

Förutom skolan engagerade sig Stig i det mesta, idrott, kultur och allmänt samhällsengagemang var viktiga för honom. Han har i olika roller och på olika sätt engagerat sig i Gäddede SK, Lions, Hembygdsföreningen, Teaterföreningen, Östtyska skidlandslaget, gymnastik i Jormvattnet med mera. Hans ideella arbete i olika arrangemang har varit betydande, Flyktingloppet, både stora och lilla, Midnattsloppet, Scandinavian Water Race, Jorm Runt för att nämna några. Hans engagemang och intresse för Frostviken gjorde honom till bästa ambassadör för området. Han visade stolt upp Frostviken och vad det hade att erbjuda för släkt, vänner, kollegor och andra som kunde vara intresserade eller tänkas bli intresserade. Även som frilansande reporter åt Östersunds-Posten ville han visa en bra sida av Frostviken, åtskilliga är de artiklar han skrev genom åren.

Stigs liv var händelserikt och ofta glatt. Men en händelse som tog honom hårt var när äldsta dottern Agnes insjuknade och avled i cancer. Saknanden efter henne och sorgen i detta återkom han ofta till.

Stig var en man med engagemang och visdom, han var ett gott föredöme och vurmade för hyfs och utbildning. Som barn till Stig kommer vi dock mest att komma ihåg honom som en bra pappa. Pappa ville oss barn alltid det bästa och visade en stor värme, omtänksamhet, glädje och kärlek både till oss och våra nära och kära.

Barnen genom Ante