Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stiliserade stygn på tryck

Utifrån ett av sina egna broderier skapade konstnären Katarina Widegren ett helt nytt tryckmönster som i går trycktes för första gången.

Under torsdagen trycktes de första metrarna av Frösö handtrycks nya mönster "Vectorian" som är formgivet av Katarina Widegren i Östersund. Mönstret bygger från början på ett broderi som hon skapat. För att mönstret skulle göra sig bra i tryck har bland annat stygnen gjorts rejält stiliserade.

För Katarina är textil något av ett grundämne, och hon är mån om hur sina produkter framställs.

– Det är viktigt för mig hur det tillverkas. Här är det roligt att det är ett riktigt hantverk och inte kommer ut ur någon maskin, säger Katarina.

Mönstret kommer att ges ut i sju olika färger. Fem av dem är framtagna enbart för detta ändamål. Färgerna har fått egna namn; Vatten, Vårknopp, Brunkulla, Jord, Hjortron, Renlav och Näver.

– Jag är så himla glad att jag fick vara så krånglig och blanda till nya färger och inte bara använda sådana som redan fanns, säger Kararina Widegren.

De meter tyg som nu tryckts är menade som visningsexemplar, och ska visas upp för användning i offentlig miljö.

– Mönstret ska bli vårt paradnummer på Möbelmässan Stockholm Furniture and light fair nästa vecka, säger Karatina Hamilton, designchef på Frösö handtryck.

Hon tittar på det nytryckta tyget, och utbrister:

– Det känns fantastiskt. Jag går och ryser här. Jag vill ha tyget på en hel vägg hemma.

Katarina Widegren är, förutom konstnär och formgivare på heltid, även ordförande i Svensk Form Jämtland. Detta nya mönster är hennes första tygtryck, men möjligen inte hennes sista.

– Jag skulle gärna göra mer. Det har varit spännande och intressant. På gott och ont vet jag nu mer om vad som går att göra, så det skulle bli annorlunda att göra något direkt för tryck.

Trycket kommer att ges ut i två olika varianter. Den version som nu tryckts är av ett större format, med vita stygn på färgad botten – denna har fått namnet "Vectorian". Det andra mönstret – "Vectorine" – är av mindre format med stygnen i färg på vit botten. 

Katarina Widegren är snart aktuell med sina broderier på utställningen "Textil vårsalong – broderi" som öppnar på Jamtli 9 februari.