Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stipendiaten utsedd

En expressiv bildvärld som är både abstrakt och föreställande – så målar Härke-stipendiaten Henrik Eriksson.

Bland de 92 konstnärer som sökt årets upplaga av Härke Konstcentrums konstnärsstipendium, var Henrik Eriksson från Stockholm den mest intressanta. Den bedömningen gjorde i vilket fall stipendiekommittén, som i år består av Jimmy Dahlberg, Odd Larsson och Annica Nordin.

– Det kom in allt från handskrivna lappar till kompendier med ansökningar från Sverige, Danmark, England, Rumänien och även från Sydamerika. Vi läste igenom alla texter och tittade på alla bilder, och kom fram till ett 10-tal konstnärer som vi seriöst diskuterade, berättar Annica Nordin.

I motiveringen beskrivs Henrik Erikssons uttryck som ”en expressiv bildvärld som är både abstrakt och föreställande – som reflexerna på vattnet vid soluppgång och solnedgång”.

– Jag vill vara realistisk och måla det jag har framför ögat – i en vid bemärkelse, säger Henrik.

Han är ursprungligen från Västerbotten och menar sig bära på en del en del fördomar om länet:

– Bild- och konstlivet i Norrland kan vara segt, men jag har en känsla av att det är bättre här. Separatismen och stoltheten kan göra att man värderar konsten högre – så säger mina fördomar. I vilket fall gör det mig nyfiken.

Stipendiet har delats ut sedan 1996, och gick förra året till Sofia Bäcklund från Stockholm. Stipendiet består i år av 30 000 kronor – en dubblering från förra året – och en månads fri vistelse på Härke Konstcentrum. Dessutom erbjuds stipendiaten utställningsmöjlighet på Ahlbergshallen – en utställning som ska genomföras inom två år.