Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stjärnförfattare videohälsar till ÖFK

En av världens mest uppmärksammade författare skickar en videohälsning till ÖFK där hon hyllar klubbens kulturarbete och tackar spelarna för att de valde att läsa hennes bok Amerikanah.
– Jag är så glad och rörd, säger kulturcoachen Karin Wahlén.

Chimamanda Ngozi Adichie uttalar med viss möda ”Östersunds fotbollsklubb”, men hon gör det i en direkt hälsning till ÖFK:s spelare.

Hennes videohälsning kom till klubben under måndagen. Exakt samtidigt som Karin Wahlén och anfallaren Emir Smajic satt i en intervju på P4 Jämtland för att berätta om att ÖFK ska intervjuas av flera stora utländska tidningar, bland annat engelska The Guardian, om kulturprojektet som hittills omfattat måleri, teater och text.

– Det är en sådan perfekt tajming. Nu kan vi visa videon från Chimamanda Ngozi Adichie. Det är superroligt, säger Karin Wahlén.

Men orsaken till att bästsäljaren från Nigeria skickar en video till Östersund har inget med kulturprojektet att göra. Det är i stället spelarna själva som på eget initiativ har startat en bokcirkel. Mittfältaren och förra årets lagkapten, Brwa Nouri, var en av dem som satte i gång cirkeln och det är också han som valde Amerikanah.

– Hon är en grym författare. Hon skriver svårt och enkelt på samma gång och får med massor av ämnen i sin historia. Det är kärlek och vardagsrasism, sådana svårigheter som man stöter på i vardagen, säger Brwa Nouri som också har läst den tidigare boken En halv gul sol.

Men videon har ännu inte sett.

– Jag blev paff när jag hörde om den. Det är skithäftigt.

Så hur kunde nyheten om ett fotbollslag i Sverige nå USA där författaren spelade in sig själv?

– Jag träffade en person från Kulturhuset som jag berättade detta för, och den hade kontaktuppgifter till Chimamandas agent. Så agenten fick ett mejl om ÖFK och sedan kom den här hälsningen. Jag trodde aldrig att det skulle komma en sådan här fin hälsning, säger Karin Wahlén.

Hon jobbar deltid för ÖFK sedan 2011 med att spelarna vid sidan av mat och träning ska få ett annat ”basbehov tillgodosett”, som hon säger; kultur. Själv har hon också varit med och läst några av böckerna i spelarnas cirkel, men inte Amerikanah.

– De har läst massor av böcker, man kan säga att de har valt böcker där den gemensamma nämnaren är klass, rasism och kärlek.