Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnkocken Magnus Nilsson om de två stjärnorna till Fäviken Magasinet: "Kul att Michelin inte bara tittar i storstäderna"

Nu går det att äta stjärnmärkt även utanför storstäderna. Bland annat får jämtländska Fäviken Magasinet två stjärnor i senaste upplagan av Guide Michelin.
– Vi har jobbat väldigt målmedvetet länge, säger Magnus Nilsson, som driver restaurangen.

Annons

I fjol fick Malmö sina första stjärnor i den prestigefyllda guiden. I år blickar däckfabrikanten Michelin ut även mot mindre orter i Norden med sina restaurangtips. Som mot Järpen, där Fäviken Magasinet nu kan skryta med sina två stjärnor.

– Vi har jobbat med det här i åtta år, så vi är inte nystartade direkt. Men det är kul att Michelin inte bara tittat på storstäderna nu, säger Magnus Nilsson.

– Vi har gjort den här grejen utan dem, så vi är en ganska mogen restaurang som blir bättre hela tiden.

Någon ökning i antalet gäster räknar han inte med – redan nu är det fullsatt varje kväll och snabb åtgång när möjligheten till nya bokningar släpps. Fäviken Magasinet, som ligger drygt 20 minuters bilfärd från Åre, är redan världskänt bland matentusiaster.

– Mer än hälften av våra kunder kommer från utanför Skandinavien, säger Magnus Nilsson.

– Det är självklart ett privilegium att folk kommer hit bara för att äta hos oss, att de tycker att resan är värd det för en stor matupplevelse.

Det är första svenska restaurangen utanför Stockholm som belönas med två stjärnor. Samtidigt får Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås i Tomelilla varsin stjärna.

Guide Michelin fick i fjol en del kritik när den nordiska guiden bara tog upp storstäderna. I år är spridningen desto större. Utöver de svenska exemplen hamnar det stjärnor på exempelvis Bornholm och i Stavanger.

– Vi vet att vi har fantastiska restauranger utanför storstäderna, vilket vi också påpekade för Michelin i fjol, säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita.

– Det är glädjande att de lyssnat bland annat på oss. Det är oerhört viktigt att vi kan belysa de här ställena, där enskilda entreprenörer gör så mycket för sin ort.

Sverige är i knapp ledning i Norden, med totalt 24 stjärnmärkta restauranger. De största vinnarna i den nya guiden har dock dansk prägel, när Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo (med dansk köksmästare) blir Nordens första trestjärniga restauranger.

Se också:

Magnus Nilsson och Fäviken i ny tv-serie på Netflix – se trailern här

I dag lanserades stjärnkockens lyxsnus

Skanstull nästa för Magnus Nilsson

Annons