Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnskimmer över avslutande längdlopp

Både Pilgrimsloppet till helgen och Fjälltoppsloppet i april gästas av några av längdsportens starkast lysande stjärnor. Både nya och gamla. Ida Ingemarsdotter och Lars Nelson kör båda loppen och till Fjälltoppsloppet kommer Petter Northug. Där dyker både Svan Gunde och Tomas Wassberg upp.

Annons

Helgens "Pilgrimsloppet" går från Högvålen, Sveriges högst belägna by, ner till Lofsdalen. Förra året slutade loppet i själva byn, men i år blir det en avslutande stigning upp mot Hovärken.

– I fjol drog vi om slutet för att få en fin målgång nere vid sjön. Nu är det blankis där och det är helt omöjligt att få till spår. Därför bestämde vi oss för att lägga målet längst upp på Hovärksvägen i stället, säger tävlingsledaren Jonny Larsson.

Det blir en tuff avslutning då?

– Tuffaren blir den ju, med en lite mer kuperad sista mil. Framför allt blir det kanonspår hela vägen.

OS-medaljörerna Lars Nelson och Ida Ingemarsdotter ställer även upp i skidsäsongens stora avslutning på hemmaplan, Fjälltoppsloppet i Bruksvallarna, den 12 april. Där deltar även Anders Södergren och Stina Nilsson samt bröderna Northug, Petter, Tomas och Even.

– Det känns väldigt kul att vi redan nu kan presentera ett så starkt startfält. Och så ha vi bokat in fint väder också, säger tävlingsledaren Magnus Myhr.

Det är trettioårsjubiléum för fjälltoppshelgen och det kommer att märkas bland annat genom en större satsning på arrangemangets egen vinterstudio, där tävlingarna sänds direkt på webben.

– Sedan blir det också en liten specialtävling, Gunde Svan och Tomas Wassberg tävlar mot varandra i teamsprint, tillsammans med två andra gamla skidstjärnor, lite oklart än vilka det blir, säger Magnus Myhr.

Den tävlingen spelas in som en del av kommande säsong av teveserien "I huvudet på Gunde Svan" som sänds på TV4.

– De valde fjälltoppshelgen för att det är så mycket folk som är här, det blir en fin inramning.

Totalt sett räknar Magnus Myhr med närmare 2000 starter under helgen. Den inledande supersprinten över hundra meter i Ramundberget ser hans särskilt fram mot.

– Dit kommer bland andra Ludvig Jensen från Norge som slog världsrekordet på Bislet förra året. Det kommer att bli en spektakulär tävling, säger Magnus Myhr.