Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholm överlever tack vare statliga verk

Är Stockholm den motor som stockholmarna påstår? En sökning på verk i Sverige gav att Stockholm fick cirka 50 verk och Östersund, Sundsvall och Umeå fick dela på 4 stycken.

Den största statliga arbetsgivaren är regeringen och riksdagen. Av omkring 4 600 anställda är cirka 200 politiskt rekryterade.

Regeringskansliets anslag ingår i statsbudgeten och beslutas av riksdagen varje år. Anslaget för 2013 är 6 648 miljoner kronor. Det blir en kostnad per individ på nästan 1,5 miljoner. Stordelen av de anställda är boende i Stockholm och ger då ett skattetillskott på mellan 3–4 miljarder kronor till Stockholm från Sveriges gemensamma skatter.

Gör en jämförelse med de vägpengar som vårt län får, 516 miljoner på 10 år.

Det innebär att riksdagen kostar drygt 125 gånger mer än vägunderhållet för hela Jämtlands län per år.

Flytta regeringskansliet till Östersund, så tror jag att inom några år har Östersund en överhettad marknad som den vi ser i Stockholm.

Jag vill hävda att Stockholm överlever tack vare alla de statliga verken. Mycket av det som byggs och anläggs utgår från enbart skattemedel. Denna stad producerar inget annat än tjänster till övriga landet. Där finns ingen basindustri, ingen skogsindustri, ingen gruvindustri, ingen vattenkraft.

Detta har nu politiker i Stockholm insett efter att ha byggt två stycken, mer eller mindre, ekonomiskt misslyckade arenor som Friends och Tele 2. För att hålla hjulen rullande behövs tyvärr mer kapital.

Då har Stockholms politiker insett att här behövs ett större statligt initiativ. Varför inte satsa på ett OS 2022? Vi går ut försiktigt med en budget på 10 miljarder, Oslo har en budget på 33 miljarder. Vi ska inte skrämma bort väljarna med att ta i för mycket.

Det här kan då vara sista chansen att hålla liv i huvudstaden.

För varje inflyttad ungdom sparar utbildningsväsendet i Stockholm 1,5–2 miljoner. En inflyttning på över 35 000 personer per år ger då en utgiftbesparing på över 70 miljarder per år.

Låt den fria marknaden styra. Stockholm får därmed svårt att klara sig på egen hand. Ta bort alla statliga incitament. Den nu konstgjorda andningen av Stockholm tillför inget till övriga Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel