Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stockholmare lockas bli Östersundare

Östersunds kommun vill växa, och Östersundsdagen i Stockholm ska locka inflyttare med speciell kompetens som behövs på arbetsmarknaden. Intresset verkade dock vara störst hos jämtar med hemlängtan.

"Du är guld värd" säger annonsen som riktar sig till utflyttade Östersundare i Stockholm. Liknande event som Östersundsdagen har ordnats två gånger tidigare, i Stockholm och Göteborg. Skillnaden den här gången är att kommunen inte bara försöker locka hemvändare, utan även nya invånare. Företag med behov av att rekrytera har samlats för att informera om sina lediga tjänster.

– Vi har hört att företag behöver kompetens och därför ordnar vi det här. Den arbetslöshet som finns matchar inte alltid arbetsmarknaden. Vi har med brev bjudit in de som bott i Östersund förut och annonserat i DN för att rikta sig till dem med den kompetens som söks, säger Karin Henriksson från Östersunds kommun.

Det är en mängd olika tjänster som ska tillsättas, marknadschef, förskollärare, ingenjörer, specialistläkare och psykologer bland annat.

Ola Lidmark Eriksson från Adeprimo är en av de som finns på plats för att locka nya medarbetare. De söker en erfaren systemutvecklare.

– Det är inte helt lätt att hitta i Östersund, de som finns har redan jobb. Vi hoppas kunna locka någon. Vi har inte varit med på någonting liknande förut så vi får se vad det ger, säger han.

Inlandsbanan är på plats för att leta sin nya marknadschef.

– Vi tycker att det är ovärderligt att kommunen gör det här. Det är ett fantastiskt initiativ, det är viktigt att få inflyttning till länet, säger Rebecka Nordenman.

Att locka nya invånare är ett av sätten Östersunds kommun ska växa. Målet är att öka från nuvarande 59 000 invånare till 65 000 invånare till år 2020.

– Östersund ökar sakta men länet i stort tappar invånare. Vi lever allt längre och får en äldre befolkning och färre som betalar skatt. För att kunna fortsätta hålla samma servicenivå behöver vi bli fler. Syns vi inte kommer många inte att tänka på oss utanför hemvändarkretsen, säger Karin Henriksson.

Jämtlandsdagen i Stockholm 2012 lockade 150 personer och Östersundsdagen i Göteborg i juni hade 120 besökare.

– Jag har följt flera familjer som flyttat tillbaka efter de dagarna, säger Karin Henriksson.

Just potentiella hemvändare är de som är i majoritet när vi besöker Östersundsdagen i Stockholm.

– Vi kommer från Östersund båda två och har lite tankar på att flytta hem. Vi har bott här i åtta år och nu är det en annan familjesituation när vi har fått barn. Vi har stuga i fjällen, övriga familjen bor där och det är lättare med bostad, säger Jonas Hägglöf.

Therese Hägglöf är intresserad av ekonomjobb i Östersund.

– Förhoppningen med att komma hit i dag är att det kan vara en inkörsport till jobb. Jag har flera vänner med hemvändartankar och hoppas det blir fler som flyttar, säger hon.

BILDTEXTER:

Lyxenkät

Varför vill du flytta till Östersund?