Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stödet för vindkraft sviktar

Annika Helker Lundströms artikel "Mer vindkraft pressar elpriset" publiceras landet runt och är inget annat än ett tiggarbrev riktat till alla människor som inte vill ha fler naturområden och boendemiljöer förstörda av vindkraft.

Hon leder en branschorganisation vars medlemmar är på väg mot konkurs. Intäkterna räcker inte på långa vägar för att täcka kostnaderna för att producera el med vind och nu måste subventionerna öka.

Det räcker inte med småsmulor som Helker Lundström låter påskina, elpriset måste i stort sett fördubblas för att branschen ska gå runt.

Det har länge stått klart att energiomställningen i ett av Europas stora utsläppsländer, Tyskland, tagit vägar som slutar i en återvändsgränd. Storsatsningar på vindkraft har bara gett marginella utsläppsminskningar, och elpriserna skenar.

Tyska vindkraftföretag är garanterade lönsamhet och elkonsumenterna tvingas betala enorma belopp i subventioner för att hålla vindkraftindustrin flytande. Samtidigt producerar tysk kolkraft mer elenergi och större CO2-utsläpp än den gjort på 25 år.

Folk börjar tröttna på en energipolitik som bara kräver uppoffringar och inte ger något tillbaka, och nu drar landet i nödbromsen, bort från en politik som alltför länge styrts av önsketänkande.

Den nya regeringen Merkels socialdemokratiske energi- och näringsminister Gabriel har deklarerat att bidragen till förnybar energi måste strypas. Ett förslag om avveckling av subventionerna kommer innan påsk, och ett erkännande att kärnkraft måste vara ett betydande inslag Tysklands energimix ligger nog inte långt borta.

Helker Lundström vill öka subventionerna till vindkraft, i Tyskland kommer de att strypas. Vad Tyskland gör på energiområdet får stor betydelse i övriga Europa, även i svensk opinion och energipolitik.

Stefan Löfvén kan få argument att ta Socialdemokraterna ur deras kongressbeslut att kärnkraften ska avvecklas. Den verklighetsfrämmande föreställningen att Sverige måste ha vindkraft för att klara ett hållbart energisystem kan dunsta bort lika fort som den poppade upp.

Kort sagt, stödet för regeringens vindkraftpolitik kan komma att rasa, lagom till valet i september.

Helker Lundströms inlägg tycks ha tillkommit i vetskap om att stödet för mer vindkraft i det svenska landskapet börjar svikta och bland närboenden är närmast obefintligt efter flera bullerskandaler, senast vid Karsholms vindkraftpark utanför Kristianstad.

Hennes lovord över höga placeringar på Vindkraftlistan är i själva verket att tilldela närboenden rollen som nödvändiga offer för en vindkraftutbyggnad som saknar mening. Den rollen accepteras av allt färre.

Einar Fjellman