Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stökigt på asylboendet i Åre

Socialen har upprättat flera orosanmälningar och polisen har åkt på många larm. Frågan är om situationen på asylboendet i Åre är under kontroll:
– Det har inte varit några allvarliga kriser, säger Peter Jansson (C) som är vice ordförande i socialnämnden.

Åre Continental Inn har plats för cirka 600 asylsökande flyktingar. Eftersom Migrationsverket är i akut behov av boende för flyktingar har man upphandlat så kallade förtätningsplatser vilket betyder att många hundra människor får trängas på liten yta.

Det här innebär problem, menar Stephen Jerand som är polisområdeschef i Jämtland.

– Det är bara att gå till sig själv. Hur vore det att leva på tre kvadratmeter, säger han i en artikel i ÖP angående flyktingsituationen i länet.

Socialkontor har på kort tid upprättat flera orosanmälningar på Åre Continental Inn. Men Peter Jansson (C), vice ordförande i socialnämnden, har inte fått några indikationer på att läget på något sätt är ohållbart. I så fall skulle socialförvaltningen ha kallat till krismöte, menar han.

Erik Lennemar som är tillförordnad gruppchef för polisen i Åre kommun har ungefär samma uppfattning. Att låta drygt 600 personer från olika länder, med olika språk och olika bakgrunder bo tätt intill varandra innebär att det kan uppstå dispyter och bråk.

– Det sker även brott som förekommer i svenska hem som närstående våld, poängterar han.

För polisen har asylboendet i Åre inneburit många utryckningar och anmälningar.

– Vi får en ytterligare ökning av händelser. Det tar resurser i det akuta skeendet när larmet kommer in men även i utredningsskedet.

Tolkar måste kallas in och det innebär att ärendena tar längre tid.

– Att hantera ett ärende där på Continental tar längre tid jämfört om det rör någon som pratar samma språk. Det tar resurstid.

Men har ni resurser som gör att ni klarar situationen?

– Jag skulle säga som Stephen Jerand att det frestar på. Vi har inte en organisation där det finns ett övertal av poliser. Det är ju inte så att det finns poliser som rullar tummarna i vanliga fall. Vi får prioritera vad vi ska göra och inte göra hårdare än innan.

Det handlar bland annat om att polisen väljer att göra färre trafikkontroller.

Vad är din bild av asylboendet i Åre?

– Jag tycker inte att det är ett bra koncept att ha så många människor samlade under de omständigheterna som är. Speciellt när de måste vara där så länge. Du kan tänka dig själv att bli tvingad att bo på ett ställe.

Allt färre incidenter på Åre Continental Inn

Fem anmälningar på Continental Inn sedan starten

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !