Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolarna tog slut på lyckad litteraturkväll

Sakta men säkert har litteraturkvällarna på Gallery Lars Bolin hittat sin publik.

På torsdag kväll tog stolarna slut och flera tappra stod de två timmarna igenom för att höra chosefria kortföredrag om litteratur med jämtländsk anknytning, denna gång med två musikaliska inslag.

Variationen är en stor kvalitet hos dessa kvällar, som denna gång inleddes av Ulla Romild som talade kring Bodil Malmstens författarskap. Som avslutning sjöng hon en tonsatt dikt tillsammans med Anders Frank.

Elin Olofsson som tidigare talat kring Kerstin Ekman resonerade denna gång om Ulf Lundells båda böcker med Åre som fond, varav hon instämde med de kritiker som kallat "Sömnen" för ett sömnpiller.

– Men även om man såklart blir störd på hans resonemang kring kvinnor är det lite kul och man tänker - "Lilla gubben, då...". Så man får helt enkelt köpa det där.

Berit Jonsson berättade om den relativt okända men driftiga Hildegard Löfbladh som gav ut både noveller och romaner på 10- och 20-talen, ofta med anknytning till hemorten Ragunda.

Med återhållen inlevelse resonerade hon kring romanen "Herr Olofs hustru" (1920) med motiv från Karl XI:s 1600-tal och stor dramatik när den jämtländska lojaliteten avkrävdes från både svenska och norska herrar.

Publiken satt andäktig när hon läste den rafflande upplösningen:

– Puh, jag hade inte tänkt läsa slutet, men jag blev så gripen, utbrast Jonsson och belönades med bifall.

Proffsmusikanten Lena Byström avslutade på fagott med vacker musik av Peterson-Berger, sedan hon också målande och entusiasmerande läst ur hans bombastiska fjällskildringar:

– Han var passionerad fjällvandrare, gick både helt ensam och med stort följe inklusive kock. På vägen upplevde han både kaukning och jojk, vilket tydligt återspeglas i stycken som "Fjällfärd för manskör" och andra.

De lyckade litteraturkvällarna står inför valet att hitta nya lokaler eller alternera dem man redan har - förvisso ett angenämt problem för en folkbildande pionjärinsats som alltfler har upptäckt. En berömvärd kulturgärning i vardagen, tack för den!