Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolta katter visade upp sig

Storsjökattens årliga kattutställning hölls i helgen och över 350 katter visade upp sig för domarna.

Storsjökatten har haft internationella kattutställningar i över 20 år. Domare från hela världen var på plats och katterna kom både från Sverige, Norge och från Åland.

– Vi har haft över 350 katter och uppskattningsvis runt 500 besökare, säger Lena Engdal som är ordförande i Storsjökatten.

Hennes egen kisse Aleigas Danilo Maorievitz, en Neva Masquerade, tog hem den högsta titeln Supreme Champion.

Både ägarna och katterna verkade stortrivas i Curlinghallen där showen höll till i år.

– Katterna har ingenting emot det här, de trivs. De ska ha det bra så vi gör det aldrig mot katternas vilja, säger Lena Engdal.

Helgens stoltaste katt var Suncat's Purple Rain, eller Clara som ägaren Inga-Britt Nyström kallar henne. Den Brittiska korthåriga katten har varit bäst i en show i hela nitton gånger och Inga-Britt lyser av stolthet när hon håller upp henne.

Alla katter är uppdelade i grupper utifrån ras och färg samt vilken klass katten tävlar i. Det finns många klasser och den högsta är Supreme Champion. Då har katten uppnått den högsta titeln för okastrerade katter. Katterna bedöms utifrån rasstandard, alltså hur "idealkatten" ska se ut. Huskatter får också vara med i tävlingen men kan inte få något certifikat.

Gladast blev nog Jacqueline Törnroos och Cherish Gustafsson vars katt Shaneequas Agánonhi, en Cornish Rex, vann högsta pris och fick titeln Supreme Champion. Det var svårt för ägarna att hålla tårarna borta här domarna gav dem glädjebeskedet.

– Nu har han nåt toppen, säger Jacqueline.

– Vi blev så lyckliga! Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger Cherish och är i full färd med att ringa alla hon känner för att berätta de goda nyheterna.