Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stolthet kring Kulturens hus i Luleå

En vacker hösthelg har det varit. Konstkrönikan har besökt en utställning i Hackås och funderar lite runt det där med kulturhus och Kulturens hus ...

Föreningen bakom försöket att få ett kulturhus i Östersund har nu lockat hit representanter från Luleå.

I Luleå har man sedan fem år Kulturens hus, väldigt centralt beläget i Luleås Norra hamn och bara någon minuts gångavstånd till shopping, nöjen och flera hotell.

Huset är på totalt 14 000 kvadratmeter och i huset finns stadsbibliotek, konsthall, stor och liten konsertsal, foajéer i tre plan samt café och restaurang. I husets översta plan är Norrbottensmusiken inrymd.

Frågan om ett Kulturens hus i Luleå var debatterad under många år innan beslut togs.

Den 29 september 2003 beslutade kommunfullmäktige att ett Kulturens hus skulle byggas i Luleå. Kommunfullmäktige beslutade att följa det förslag som en utredningsgrupp och kommunstyrelsen stod bakom. Den 4 april 2005 togs första spadtaget.

På Kulturens hus hemsida presenteras ett slags motto för huset: ”Kulturens hus välkomnar alla och har som ambition att alla kommuninvånare och besökare ska känna sig hemma i huset. Luleå kommun är huvudman. Kulturförvaltningen ansvarar för husets innehåll”.

Egentligen fanns det mesta som i dag finns i Kulturens hus tidigare på andra håll i Luleå. Där fanns en bra konsthall, ett fint bibliotek med mera. Men det var behovet av ett konserthus som ledde till att man tänkte ännu lite större.

I dag är det massor av konserter i Kulturens hus. Under oktober framträder bland annat Loney Dear, Melissa Horn, Eldkvarn och Joe Labero i huset. Av dessa fyra är det enbart Joe Labero som kommer till Östersund och då till Sporthallen.

När det gäller Konsthallen är jag inte lika imponerad. Jag har varit där rätt många gånger. Och jag är i stort sett nästan alltid ensam besökare när jag är där. Utbudet är inte i närheten av det som till exempel Färgfabriken Norr i Östersund hade. Det liknar mer Ahlbergshallens utbud – även om lokalerna är lite större.

Nej, det roligaste med Kulturens hus är att de Luleåbor jag pratar med alltid är jättepositiva till huset. Alla tycker att det har blivit så bra och är stolta.

Det är kanske inte så vetenskapligt, men jag har ändå pratat med folk från olika håll och faktiskt blivit förvånad över hur förankrad byggnaden är hos Luleåborna. Och att biblioteket är där gör att där finns folk i rörelse hela dagarna.

Det är inte precis som i Östersund där politiker och tjänstemän på ett rent skandalöst sätt schabblade bort hela Färgfabriken Norr. Så om vi ska ha ett Kulturens hus i Östersund bör vi nog se till att vi har lite vettigare kulturpolitiker först också.

Ja, och lite pengar vore förstå inte heller fel ...

För övrigt är det nog inte bristen på lokaler som är störst i Östersund. Det är bristen på idéer och viljan att låta saker och ting kosta pengar – ja, om det inte handlar om en hockeyhall som ingen riktigt verkar veta vad vi ska ha den till ...