Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för Bright Water Fishs planerade fiskodling i stor skala i Storsjön – domstol avgör

Det är nu en bred politisk majoritet i Krokoms kommun mot fiskodling i Storsjön utanför Rödön.
V och S har fått sällskap av de styrande C, M, MP och KD som överklagat.

Annons

De fyra samverkanspartierna överklagade på tisdagen det tillstånd som miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland 4 februari beviljade Bright Water Fish AB att storskaligt odla drygt 1 500 ton regnbågsöring och röding per år i kassar i ett 1 000 meter gånger 200 meter stort område utanför Vejmon på Rödön.

”Vi kan inte godta ett tillstånd för en så stor fiskodling där miljöpåverkan inte är tillräckligt utredd”, säger i ett pressmeddelande Krokoms kommunstyrelseordförande Maria Söderberg (C).

Bland annat handlar det om att hon anser att det inte gjort någon acceptabel bottenundersökning och att det inte ställs några krav på hur fisken ska avblodas och slaktas.

I samma pressmeddelande hävdar ordföranden i bygg- och miljönämnden, Jan Runsten (MP), att det är oklarheter i miljöprövningsdelegationens tillstånd.

”Det är viktigt att en prövning görs baserad på ett väl underbyggt faktaunderlag och att gemensamma resurser används på ett ansvarsfullt och hållbart sätt” skriver Moderaten Björn Hammarberg (M) som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Men de tre, som har stöd av Lena Persson och Kristdemokraterna, framhåller att Krokoms kommun i grunden är ”positiv till fiskodling som kan producera god mat och skapa sysselsättning i bygden. En förutsättning är dock att verksamheten sker med modern odlingsteknik”.

Vänsterns Jörgen Blom och övriga tre V i kommunfullmäktige är dock motståndare till fiskodling i sjöar. De har deklarerat att de bara kan tänka sig fiskodling i slutna vattensystem på land.

Socialdemokraterna går inte lika långt. Men de förordar att fiskodling ska ske på land och det är kritiska till tillståndet för Bright Water Fish att odla fisk utanför Rödön.

Så här skrev oppositionsrådet Rolf Lilja och övriga fyra S i kommunstyrelsen i ett debattinlägg 22 februari:

”Storsjön utgör vattentäkt för flera kommuner och över 50 000 människor får sitt dricksvatten från sjön. Att då tillåta fiskodling vore inte en bra idé. Fisken kan smita, sprida parasiter och dessutom släpper fisken ut mycket avfall i vattnet. Vi måste värna vårt vatten, både för vårt behov i dag och för att säkra framtidens behov”.

Även Östersunds kommun skickade på tisdagen in en överklagan av fiskodlingsbeslutet till mark-och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.

– Det handlar om att värna vårt dricksvatten, sa kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) när den kommunstyrelse hon leder enhälligt beslutade att överklaga.

Även Föreningen Sporfiskarna i Norrlands Inland har genom informatören Bo-Yngve Nilsson från Rödön protesterat starkt mot tillståndet till fiskodlingen.

Läs mer:

S i Krokom säger nej till fiskodling

Östersund överklagar fiskodlingen på Rödön

Fiskodling i Storsjön fick ja - men också länsstyrelsen måste nappa

Vänsterpartiet vill att berörda kommuner överklagar fiskodlingen i Storsjön

Ja till stor odling av fisk i Storsjön - trots många protester

Fiskodling drar tillbaka en av två ansökningar om Storsjön

Tumme upp och ned för stora fiskodlingar i Storsjön

Fiskodling vann i domstolen får växa och bli större

Fiskodlingen överklagar negativt besked

Livlig debatt om fiskar ska få odlas där vild fisk finns

• Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android