Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för burhöns på Coop

Från och med årsskiftet går det inte längre att köpa ägg från burhöns på Coop. Pelle Sallin, VD på Pelle & Lisa, fick veta om inköpsstoppet genom att läsa om det i tidningen.

Pelle & Lisa har levererat ägg till Coop i över 30 år, men när Coop beslutade sig för att sluta köpa in ägg från burhöns fick Pelle Sallin och hans kollegor läsa om det i tidningen. Dagen innan hade Coop Nord ringt och bett dem komma upp på ett möte.

– Det kröp ju fram att det handlade om beslutet, säger Pelle Sallin.

Nu vet han inte hur de ska ställa sig till de nya reglerna.

– Det är stora pengar om man ska byta ut fungerande utrustning och dessutom byta ut till något som ger sämre kvalitet på äggen, säger han.

Ungefär en fjärdedel av äggen som packas hos Pelle & Lisa säljs till Coop Nord och av dem är hälften från burhöns. För att kunna leverera ägg från frigående höns krävs en ombyggnad som kostar ungefär 300 kronor per höna. Hos Pelle & Lisa finns mellan 8000 och 12 000 burhönor. Dessutom kommer deras leverantörer att behöva bygga om sina stallar.

– Det är många som har gått dåligt och då är det inte lätt att få fram de pengarna, säger Pelle Sallin som är rädd för att äggproduktionen kommer att försvinna från Norrland och tas över av de stora producenterna i södra Sverige.

På Coop Nord tycker de att man har varit tydliga med att de nya reglerna varit på gång.

– Det här med burhöns har diskuterats sedan Astrid Lindgrens tid, säger Elin Bäckman som är kommunikationschef på Coop Nord.

– Det som är nytt är att vi har satt ett gemensamt stoppdatum, fortsätter hon.

Från och med första veckan i september görs inga fler centrala inköp av burhönsägg och från årsskiftet är det stopp även för lokala inköp.

– Det har varit en efterfrågan hos våra kunder på ägg från frigående höns och framför allt ekologiska ägg. Just ägg är en vara där konsumenterna värnar om djuren, förklarar Elin Bäckman.