Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för gruva i Stekenjokk

Det blir ingenting av planerna på att öppna gruvan i Stekenjokk igen. Skadorna för rennäringen skulle bli för stora, anser Bergsstaten.

Det är Vilhelmina Mineral AB som har ansökt om att få starta brytningen i Stekenjokk igen, för att bryta silver, guld, koppar, zink och bly. Gruvan stängdes för 26 år sedan.

Strömsunds kommun har tidigare sagt ja till att öppna gruvan igen. Även Vilhelmina kommun har uttalat stöd för planerna.

För Bergsstaten har det handlat om att väga riksintresset för rennäring mot riksintresset för gruvdrift. Och i Stekenjokk vann rennäringen.

– I det här fallet har vi i bedömningen av de oförenliga riksintressena rennäring och värdefulla ämnen och material – i enlighet med länsstyrelserna – gett rennäringen företräde, säger bergmästare Åsa Persson i ett pressmeddelande.

Hon anser att områdets betydelse för rennäringen har ökat sedan gruvdriften upphörde.

– Området utgör riksintresse och kärnområde för rennäringen och en återupptagen gruvverksamhet skulle påtagligt försvåra rennäringens bedrivande.