Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för öl vid självutcheckning

Har kassorna på Coop Forum och Ica Kvantum där man själv ”checkar ut” lett till att barn och tonåringar kan köpa folköl?

Svaret är nej.

– De kommer inte vidare förrän vi godkänner det, säger Maria Munk som är stormarknadschef vid Coop Forum i Lillänge.

Cigaretter, snus, folköl, lättöl, cider och andra varor där minimiåldern är 18 år för att få handla utlöser ett signalmeddelande oavsett vilken typ av kassa man använder för att betala.

Medelålders över 30 år och äldre märker inte av det. De har så tydligt åldern inne att de inte avkrävs ålderslegitimation.

Och det ”plingar till” hos personalen vid övriga utgångskassor på Coop Forum när någon använder självutcheckningskassan, och har handlat en vara med åldersgräns.

Om personen misstänks vara för ung så blir det kontroll av legitimationen.

På Ica Kvantum i Odensala får alla som ser ut att vara 30 år eller yngre visa legitimation för att få handla till exempel lättöl, cider eller cigaretter.

– Det är vår policy, säger köpmannen Johan Svensson som äger butiken.

Och går man till självutcheckningskassan och för över de varor man scannat in så blir det kontroll oavsett ålder – om det finns med en eller flera varor med åldersgräns.

– Har du handlat öl eller cigaretter ska du använda den manuella kassan, säger Siw Kristiansen som är kassachef vid Ica Kvantum.

Sedan premiären för de 90 "handscannrarna” 9 februari i år så har användandet ökat. Nu är det drygt var fjärde kund som själv registrerar inköpen.

Även vid Coop Forum är det ett 25-procentigt användande. Och av dessa är det 60 procent som använder självbetjäningskassan.