Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Nordstream vill nu dubbla sin kapacitet på Östersjöns botten och lägga ut två nya ledningar. Beslutet är en inte särskilt väl maskerad utmaning för EU:s energimarknad.

Läs mer: Sätt åt Nordstream och Gazprom

Det är den ryska statliga energijätten Gazprom som tillsammans med en rad energibolag som E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE och Shell som skrivit ett avtal om att utbyggnaden ska vara klar senast 2019. Avtalet har hamnat i svensk medieskugga, men planen är att fördubbla kapaciteten och transportera ytterligare 55 miljarder kubikmeter gas årligen till den tyska marknaden. Investeringen beräknas hamna på ca 90 miljarder kronor.

För EU är satsningen minst sagt problematisk och stör planerna för en gemensam och avreglerad energimarknad med minskat ryskt beroende.

– I detta sammanhang förefaller det särskilt märkligt att man nu tänker bygga Nordstreams gasledning 3 och 4 som skulle öka beroendet av just Ryssland som gasleverantör, samtidigt som man möjliggör ett söndra och härska-spel om gasförsörjningen, säger Anke Schmidt Felzmann som är EU-forskare på Utrikespolitiska institutet, med inriktning energipolitik och Ryssland.

Gazprom är heller inte vilket bolag som helst, utan är ett av verktygen för ryska statens maktutövning. Det sker i en tid då  Ryssland och Väst kan beskrivas vara i en förkonflikt för att använda den ryske generalstabschefen Gerasimovs modell (som beskrivs närmare av säkerhetsexperten Johan Wiktorin på Kungliga Krigsvetenskapsakademiens blogg).

Låt oss ta problemen i ordning:

Klimatpåverkan. Genom bygget av nya ledningar blir gas en energikälla som kommer att ha en fortsatt stor roll i EU:s energimix långt bortanför 2020. Det vore mer rationellt om energibolagen satsade de 90 miljarderna på utbyggnad av bland annat värmepumpar och förnyelsebara energikällor för att EU ska nå målet att minska koldioxidutsläppen till 2030.

Läs mer: Därför räddar Parismötet inte jordens klimat

Fungerande energimarknad. EU är redan idag alltför beroende av rysk gas. Länder som bara har Ryssland som gasleverantör betalar ett betydligt högre pris för gasen än där det finns konkurrens. Målet i EU:s energiunion är att alla länder ska ha minst tre olika gasleverantörer.

Dålig ekonomi. Redan idag går gasledningarna från Ryssland till EU halvfulla och efterfrågan kommer att minska när EU diversifierar gasmarknaderna samt ersätter gasen av grönare energikällor. Det finns inget behov av ökad kapacitet från Ryssland i ett europeiskt energiperspektiv.

Säkerhetspolitik. Till skillnad från Sovjetunionen så har Ryssland visat att man är beredd att hantera gasen politiskt genom att stänga av flödet. Genom att låsa gasen till Tyskland kan Ryssland vrida om armen på länder i östra Europa vilket märks på de kraftiga reaktionerna från bland annat Tjeckien, Slovakien och Ukraina.

Läs mer: I skuggan av MH17-rapporten, Ukrainas svåra väg framåt.

Lagligheten: De priser som Gazprom kräver kan bryta mot EU:s konkurrenslagstiftning. EU:s tredje energipaket slår också fast att Gazproms dominans över produktion, distribution och handel inte är lagligt ifall medlemsländer, som Litauen gjort, ifrågasätter bolagets marknadsdominans. Här pågår en juridisk process i WTO mellan EU och Ryssland sedan april 2014.

– Föga förvånad tycker den ryska staten inte om EU:s inre marknadslagstiftning och hela integrationsprocessen, säger Anke Schmidt Felzmann.

Bara för att Nordstreams två första ledningar kunde byggas efter hårt ryskt-tyskt tryck så betyder det inte att man ska göra det igen.

Skälen att säga nej till ledning 3 och 4 är goda alldeles oavsett vilka påtryckningar som sker eller vilka löften som de europeiska energibolagen har fått för att driva på affären.

Mer läsning om säkerhetspolitik och utrikespolitik från Patrik Oksanen:

Natovapen hos spetsnaz och andra nyheter från Ryssland under veckan som gick

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig