Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa förslaget om Lillänge

I onsdagens ÖP blev läsarna upplysta om att sista dag för slutgranskningsfasen beträffande Lillänges utbyggnad var torsdag 30 januari.

Styrande politiker måste hoppas att opponenter inte hinner bry sig. Medborgarna kan än en gång konstatera hur politiska förslag baxas fram mot en befolkningsmajoritets vilja. Förfarandet verkar blivit praxis. Det är oroande.

Därför måste förslaget stoppas och omarbetas:

1. Länets centralorter håller på att utarmas genom planlösa etableringar av storköpsanläggningar. Småskalig handel utarmas och försvinner.

2. Östersund som stad håller på att utarmas i oroande takt. Vi håller på att förlora den levande stadskärna vi vant oss vid och som utgör stans identitet.

3. Begreppet Miljöstaden Östersund, börjar bli ett hån. Människor måste spendera timmar i bilen för att i enlighet med politikernas önskemål åka till en av dem utsedd plats i Östersunds utkant för att handla i ett etablerat industriområde med egen tung trafik. De ökade utsläppen och den försämrade miljön får de boende hantera.

4. Utbyggnaden är ett ekonomiskt misslyckande. Tusentals ton bränsle förbrukas för dessa långa handelsresor, förutom alla övriga kostnader och tidsspill en onödigt lång bilresa innebär. En rimlig uppskattning på dessa extra kostnader för invånarna hamnar med all säkerhet på flera hundra miljoner kronor per år.

5. Satsa resurser och kreativt tänkande på att rusta upp och bygga ut Bangårdsgatan i hela dess längd med differentierad affärsverksamhet. Styr etableringar dit. Detta arbete är ju redan påbörjat men av oklar anledning avbrutet.

Det ska ju byggas bostäder utefter Storsjön. Ett handelsområde för dem är inte fel.

Gärna fler företagsetableringar, det är bara bra, men placera dem på rätt ställe där människor kan åka korta kollektiva resor eller till och med promenera till affärerna. Oförmågan till övergripande analys, innovativt tänkande och konsekvensanalys är oroväckande. Tänk en gång till!

Göran Gastby