Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa gängens ­rekrytering bland unga

Unga som hamnar på glid hamnar sällan i positiva sammanhang, i stället står gängen och väntar på dem med öppna armar när ingen annan riktigt förstår sig på dem eller ens har tid till att bry sig om dem.

De som på nära håll jobbar med unga har under en tid nu sett en negativ förändring i samhället, vilken visat att fler unga söker sig till den kriminella världen. Bland dem som märkt av detta mest är både polis och socialtjänst de som ofta kan följa hur en ungdom kan gå från att vara tidigare ostraffad till att helt plötsligt dyka upp i kriminella kretsar. Gängen kan ge dem det som det övriga samhället är oförmögna att tillgodose – bekräftelse på att de i alla fall existerar.

Ingen föds som kriminell, men när föräldrar och övriga samhället av någon anledning missar att ta sitt ansvar för unga, då finns det alltid någon annan som kan fylla detta tomrum. Inte nödvändigtvis med exakt det som saknas, men i alla fall ett nära så bra substitut.

Utvecklingen är så pass omfattande att det exempelvis i Södra Järva varit tvunget att bilda samarbeten mellan polis, skola och socialtjänst för att nå framgång i arbetet med att hjälpa ungdomarna. I samband med detta har det också varit nödvändigt att bryta den rådande sekretessen för att på ett bättre sätt kunna informera varandra om möjliga och kanske avgörande frågetecken.

Att dessa insatser är avgörande, många gånger till och med livsavgörande, för hur ungas fortsatta liv kommer att utvecklas, är något som polisen märkt genom att väldigt unga killar och tjejer ofta är tillsammans med äldre kriminella under tiden som dessa begår brott. De som inte följer med dessa äldre har istället ett väldigt skadligt utåtagerande sätt gentemot andra. De unga åldrarna gör att polisen, till skillnad mot hur det sker i nuläget, vill att insatserna ska komma tidigare än tonårsåldern. Ofta är det redan för sent då.

I Göteborg har fältassistenter jobbat med att vända sig till de äldre, och i sitt arbete har de märkt att detta kan få positiv effekt genom att de äldre som bryter den kriminella banan, också påverkar de yngre i egenskap av att de fungerar som förebilder för just de yngre. Detta visar att fältassistenter fyller en väldigt viktig funktion i utsatta områden just genom att unga får någon utomstående att prata med, någon som förstår dem och deras livssituation.

Vad som borde vara en övertydlig väckarklocka i samhället, är att tillgången på illegala vapen setts öka under en längre tid. Dessa hamnar mer frekvent än tidigare i ungas händer genom att de ofta får fungera som vapenförvarare åt de äldre, som om de åker fast riskerar hårdare straff än de yngre. Polisen har kunnat följa en utveckling som nu visar att vapen är något som allt oftare används när det uppstår en konflikt. I en hätsk situation används vapen för att visa styrka, och kriminella skyr heller inte längre att använda vapen bland andra icke-kriminella som emellanåt blir vittnen till uppgörelser kriminella emellan. Denna utveckling med dödsskjutningar på offentliga platser var särskilt påtaglig förra året i Göteborg.

Det är oerhört viktigt att inte blunda för denna samhällsutveckling där kriminella rekryterar allt längre ner i åldrarna. Det gäller därför att motverka detta så tidigt det bara går. Allas insatser mot denna utveckling är beundransvärda, för förutom myndigheternas åtgärder finns det också de som gör detta arbete på rent ideell basis. Allt för att unga ska få en framtid att kunna se fram emot med glädje.