Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa människosmugglarna

Det rapporterades för en tid sedan hur många flyktingar italienska kustbevakningen hade räddat ute på Medelhavet. När Tobias Billström (M) kommenterade siffrorna sa han att flyktingarna fallit offer för människosmugglare.

Det vi i sammanhanget måste fråga oss är: Varför finns det människosmugglare? Varför finns det en marknad för deras aktivitet?

Marknaden finns för att det inte finns något legalt sätt för en flykting att ta sig in i Europa. Miljoner människor är på flykt enbart från striderna i Syrien. De hamnar i läger i grannländerna. Vill de ta sig från de överfulla lägren finns det inget sätt att göra det på annat än med hjälp av flyktingsmugglare.

I Afrika flyr många människor diktaturer, strider och fattigdom. De hamnar vid Medelhavskusten utan möjlighet att ta sig vidare på legal väg. Det är dessa människor som "faller offer" för människosmugglare.

De ser människosmugglare som deras enda möjlighet att komma vidare i livet. De vet att de riskerar livet ombord på de dåliga, överfulla båtarna, men de ser inget alternativ.

Politiker i väst ondgör sig över flyktingsmugglarnas aktivitet, men det är de själva som har skapat marknaden. Är man på flykt finns det inget legalt sätt att ta sig in i Europa.

Flyktingarna har inget val, men Europas politiker har ett val. De kan stoppa människosmugglarna genom att göra det legalt att komma in i Europa och få sina asylskäl prövade.

EU och Sverige måste öppna sina gränser så att människor som flyr inte behöver riskera sina liv för att ta sig hit.

Sigbritt Herbert

Rättvisepartiet Socialisterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel