Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa Putins stormaktsambitioner

Efter att ryska separatister i östra Ukraina sköt ner ett malaysiskt passagerarflygplan i torsdags står det klart att den ukrainska konflikten inte kan behandlas som en isolerad företeelse. Omvärlden bör införa hårdare sanktioner, men även stoppa Rysslands informationskrig.

Annons

EU och USA har fördömt Rysslands president Vladimir Putins försök att upplösa Ukraina som stat. Sanktioner har införts, men de har inte bitit. Att Europa är energimässigt beroende av rysk gas har hindrat EU från att agera mer kraftfullt. Energi kan emellertid införskaffas på andra sätt, vilket skulle drabba Ryssland ekonomiskt. Ryssland är trots allt mer beroende av EU än vad EU är av Ryssland.

Ökade sanktioner behövs, men lär inte ensamma leda till att Ryssland slutar stödja rebeller eller upphör med annekteringen av Krim. Putin spelar ett maktspel och insatserna är höga. Han riskerar att förlora sitt anseende om han drar sig ur Ukraina.

Ryssland har förstått att krig inte bara förs med vapen, utan också med information. Västerländsk media har rapporterat om uppgifter som visat sig vara falska och amerikanska myndigheter ser med oro på Putins försök att styra mediebilden till sin fördel. Sverige måste återupprätta det i princip nedlagda arbetet med psykologiskt försvar. Även EU kan göra mer för att säkerställa att Ryssland inte påverkar oberoende media.

Putin är knappast en demokratiskt vald president, men han är ändå beroende av folkets stöd. I takt med att tillgången till fri media minskar ökar Putins popularitet. Omvärlden har ett ansvar och ett säkerhetspolitiskt intresse att se till att ryska medborgare får annan information än statskontrollerad propaganda.

I förra veckan bildade de så kallade Brics-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, en gemensam bank. Syftet är att underminera Världsbanken och Internationella Valutafonden. Ryssland vill hitta koalitionspartners och bli oberoende av Väst. EU och USA bör införa sanktioner mot de länder som stödjer Ryssland.

Putin har kallat Sovjetunionens upplösande för en geopolitisk katastrof. Det är möjligt att annekteringen av Krim bara är ett första steg. Hotet från Ryssland ökar ju mer territorium Putin kontrollerar. NATO kan inte bara öka den militära närvaron i utsatta medlemsländer. Det ligger i NATOs säkerhetspolitiska intresse att genom militär närvaro förhindra fler ryska annekteringar.

Ukrainakrisen ser inte ut att kunna lösas i närtid. Omvärlden måste fokusera på ett större problem. Putin drömmer om fornstora dagar. Nu är tid att förhindra framtida konflikter.