Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa utvisningen

Jag skäms för att vara svensk, ändå värre nu när jag nyss läst på löpsedeln att en polis skjutit en man till döds på en flyktingförläggning söderut, ett före detta äldreboende där det bodde massor med barn också.

Skulle polisen göra det om den aggressive var svensk? Ja, troligen för polisen har ju faktiskt skjutit till och med åldringar till döds här i Sverige i år.
Vi har en flyktingförläggning i Grytan. Det var reportage därifrån nyligen. Flyktingarna som kom från krigets Syrien var så glada för alla skulle få stanna i Sverige. Nu plötsligt ska en man och hans två söner, 17 och 9 år, utvisas. De kommer ursprungligen från Syrien. Har flytt undan kriget där. Fått lämna halva familjen i Egypten. Jag tror inte att någon förälder här skulle ta med småbarn på lyxkryssningen över Medelhavet som tog fyra dygn utan mat och vatten, Därför lämnades naturligtvis mamman och de minsta. De kommer iland i Italien och fadern måste lämna finger avtryck där, men de får inte stanna.
Nu har Sveriges migrationsverk bestämt att Italien som är första land de nådde ska enligt Dublinförordningen vara det land de ska utvisas till.
Det finns något som heter barnkonvektionen som ska vara över Dublinförordningen, men det struntar Sveriges immigrationsverk i?
Är inte dessa pojkar barn? Har de inte lidit nog? Fadern till och med bad att låt barnen stanna om ni ska skicka iväg mig. Nej, en halvtimme med tolk var vad han fick. Det bästa är om ni far tillsammans. I morgon ska de iväg från Grytan. Till vad? Fadern har inga pengar kvar.
De flyr från Syrien där det är krig. De som kom från Syrien skulle ju få stanna. Kan vi inte stoppa detta och låta äldre pojken och fadern jobba med något så de får ihop pengar till biljetter för resten av familjen som är kvar i Egypten?
Tänk er ni som läser detta om det vore ni som flydde från kriget. Syrier och barnkonvektionen gäller inte det i Sverige? Hur ska vi stoppa detta och ge dem en framtid?

Karin Malmsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel