Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stoppa våldet mot kvinnor

Våldet mot kvinnor och flickor är ett folkhälsoproblem utbrett i alla världens länder och i alla samhällsklasser.

Därför krävde Centerkvinnorna och Centerpartiet i helgen att Europarlamentet måste godkänna den så kallade Istanbulkonventionen, om att förebygga, lagföra och bekämpa våldet mot kvinnor och flickor.

Dessutom uppmanas medlemsländerna att arbeta mot könsbaserat våld på det nationella planet.

Från 25 november till 10 december pågår de så kallade ”16 dagar av aktivism” med globala manifestationer mot våldet mot kvinnor och flickor. Världshälsoorganisationen och Världsbankens studier bekräftar att fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor och flickor utgör en global hälsofara.

Våld mot kvinnor och flickor sker oftast inomhus och utförs av någon närstående. Fortfarande lever hela 603 miljoner kvinnor i länder där våld i hemmet inte är olagligt, var tredje kvinna utsätts för våld under sin livstid och 50 procent av sexuella övergrepp sker mot flickor under 16 år.

Ett av Sveriges fyra jämställdhetspolitiska mål är att stoppa våldet mot kvinnor. För att lyckas läggs allt större fokus på det förebyggande arbetet mot våldet, bland annat genom att arbeta mer med pojkar och män. Mycket handlar om att förändra stereotyper, normer och attityder kring kön.

Europaparlament måste skyndsamt godkänna Istanbulkonventionen och varje medlemsland måste aktivt arbeta mot våldet på nationellt plan.

Därför är Centerkvinnorna och Centern mycket glada över att vår motion nu röstades igenom på Alliansen liberaler och demokrater för Europas kongress i Lissabon. För tillsammans kan vi förebygga och stoppa våldet mot kvinnor och flickor.

Gunilla Hjelm

förbundsordförande Centerkvinnorna

Helena Vilhelmsson

vice ordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel