Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor brandfara i hela länet

Under påskhelgen har det varit ett otal gräsbränder i Jämtlands län.
Människor har eldat och tappa kontrollen över elden.

Annons

– Folk är inte så försiktiga som vi önskar, säger Olof Bråborgh, som är inre befäl vid Räddningstjänsten Jämtland.

– Man ska iaktta stor försiktighet om man ska elda ris eller gräs.

Olof Bråborgh framhåller att man ska ha släckutrustning till hands, inte elda om det blåser, och vara flera personer vid eldningen.

– Ensam kan man inte göra så mycket.

Trots den för närvarande höga brandrisken i markerna råder det ännu inte eldningsförbud.

Två hus hotades vid en gräsbrand i Hoverberg på söndagskvällen. Trots kraftiga vindar lyckades brandmännen från Svenstavik och Åsarna släcka branden som var stor som en fotbollsplan, 100 gånger 50 meter.

Knappt fyra timmar senare, strax före klockan 22, kom det larm om en brand på Frösö camping som brandmän från Östersund släckte snabbt.

Vid lunchtid på påskadagen ryckte Härjedalens räddningstjänst ut till en gräsbrand i Sunnanå i Lillhärdal.

Elden där bekämpades framgångsrikt liksom även i Hackås och Kälarne.

Annandag påsk blev den stora branddagen där en brand i Dalåsen i närheten av Kvissle i Bergs kommun kanske var den allvarligaste. Larmet kom 12.34.

Gräs och även skog på en yta av 300 gånger 200 meter brann och elden hotade flera byggnader. Men brandmän från Oviken, Svenstavik och Åsarna stoppade branden.

Klockan 11.37 larmades det om gräsbrand i Undersåker, 11.51 i Järpen, 11.52 i Gevåg, 12.43 i Hålland, 13.02 i Alsen, 16.54 i Ängarna i Åre, 17.10 utanför Coop i Bräcke och 18.09 utanför Systembolaget på samma ort.