Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor dag för frisörer och målare som fick gesällbrev

Annons

Vid en sedvanligt högtidlig ceremoni i samband med Östersunds fabriks- och hantverksförenings årliga hantverksgille, lördag 28 mars, delades gesällbrev ut till inte mindre än åtta målare och tre frisörer. I år var det ovanligt många som fick sina intyg på att de genomgått fastställd lärlingsutbildning, ett tecken på att hantverksyrken håller sina ställningar, vilket utdelaren av gesällbreven Kjell Jansson sa i sitt tal till de stolta mottagarna.

Efter att anhöriga, fästmän, fästmör och arbetsgivare bänkat sig i den anrika och pampiga salen tågade så alla gesäller in ledda av ceremonimästaren Ove Löfström, med stav i hand och till likaledes pampig musik framförd av Loudmila Bäckvall. Sedan följde en ritual omgärdad av stadgar som följts i århundraden vad gäller lärlingars godkännande för att bli gesäller, en ritual som både indirekt och direkt visade vilken betydelse utbildningen haft, och har, för just hantverksyrken.

Dagen avslutades med stor middag för dagens hedersgäster, deras anhöriga och medlemmar i Östersunds fabriks- och Hantverksförening.