Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor dieselläcka efter järnvägsolyckan

En lastbilsförare skadades lindrigt när bilen åkte genom bommarna och in i ett lok vid Hallviken på torsdagen. Det fulltankade loket har läckt upp till 3 000 liter diesel.

Olyckan ägde rum strax före 10.30 på torsdagen. När ett godstågslok utan vagnar passerade vägövergången över E 45, hade en lastbilsförare inte lyckats få stopp på sitt fordon utan kört rätt igenom den ena, nedfällda bommen.

Förarhytten på lastbilen skrapade mot ena sidan på loket när det åkte förbi. Lastbilsföraren var fastklämd och fick hjälp av räddningstjänsten att komma loss, innan han fördes med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus.

Mannen klarade sig med lindriga skador och mår under omständigheterna bra, enligt uppgifter från akuten vid Östersunds sjukhus.

– Det här hade kunnat gå riktigt, riktigt illa, säger Johnny Karlsson, utredare vid Trafikverket.

Vad som ligger bakom att lastbilsföraren inte fick stopp vill han inte spekulera i, utan hänvisar till polisen som kommer att utreda olyckan.

Loket stannade omkring 200 meter från vägövergången, med skador på tanken som precis fyllts med 3 000 liter diesel. Drivmedlet har läckt ut på marken, men saneringen lär gå bättre tack vare att det är vinter. Snön binder diesel och tjälen förhindrar den från att rinna ner i marken.

Till dess att det 90 ton tunga loket har bärgats, kommer inga tåg att gå längs den aktuella sträckan. Trafiken är igång tidigast på fredagsförmiddagen, enligt Johnny Karlsson. En järnvägsbom har gått sönder vid olyckan och färgburkar och annat som fraktades i lastbilen har fått plockas upp.

Under torsdagsförmiddagen var E 45 helt avstängd och trafiken dirigerades om längs en annan väg. Där körde en lastbil med släp i diket i höjd med Yxskaftkälen vid 13-tiden. Föraren ska ha klarat sig utan skador.