Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor explosionsrisk vid brand

En tub med acetylen gjorde att explosionsrisken var stor när Julia och Arne Larssons garage i Herrö brann ner till grunden i går.

– Explosionsrisken gör att vi måste bo borta i natt trots att elden är släckt, berättar Arne Larsson på onsdagskvällen.

Det var på onsdagsförmiddagen som ett garage i Herrö tog eld. Vad som orsakade branden är oklart men Arne Larsson hade varit inne i garaget strax innan han upptäckte att det brann.

– Jag hade varit iväg och klippt mig. När jag kom hem tittade jag in i garaget där jag hade en kupévärmare på vid en skoter som jag skulle fixa lite med senare. Dessutom gjorde jag upp eld i pannan, berättar Arne Larsson som varit grävmaskinsentreprenör i 40 år och därför samlat på sig mycket prylar som han hade i det nästan 100 kvadratmeter stora garaget.

fru Julia tittade sedan på skidskytte men plötsligt började en snabbtelefon som han har ut till garaget att tjuta. De tittade ut och såg hur det kom rök från garagebyggnaden.

– Det brann vid skotern och jag försökte komma åt brandsläckaren jag hade där inne men det gick inte för all rök, berättar Arne som fick hjälp av frugan med släckningsförsöken. En brandsläckare de hade inne i huset tömdes men det hjälpte inte.

– Jag sprang sedan runt och öppnade stora porten, då försvann en del rök och jag kunde komma åt släckaren i garaget men det hjälpte inte mycket, säger Arne som då började rädda det som gick. Två bilar hann han köra ut innan det blev för farligt att gå in.

När räddningstjänsten kom på plats var garaget övertänt.

– Vi fick rikta in oss på att elden inte skulle sprida sig. En traktor stod utanför och dessutom fanns en farmartank tiotalet meter från garaget, berättar Karl-Olof Solsten, brandförman.

en bil och en skoter kvar samt en massa verktyg med svetsar och annat som hör till att ha för en företagare med egna maskiner. Explosionsrisken fanns också hela tiden eftersom en acetylentub blev kvar i garaget.

– Den ska vara tom men vi tog det säkra före det osäkra, berättar Solsten som satte tuben under konstant vattensprut även långt efter att allt annat var släckt. Explosionsrisken gjorde även att makarna Larsson fick övernatta hos vänner.