Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor miljökonferens i Åre

På den första stora hållbarhetskonferensen i Åre blir det föreläsningar, diskussioner och debatter. På lördag talar biologen Allan Savory om sina banbrytande idéer. Han menar att man måste öka antalet betande djur för att minska klimatförändringar.

Annons

Lokalkapital, Fjällbete och CSR Åredalen, som är ett lokalt nätverk som arbetar för att bygga ett hållbart Åre, arrangerar konferensen som startar på fredag och avslutas på lördag kväll.

Det är första gången hållbarhetskonferensen Åre Sustainability Summit, ÅSS, arrangeras. Men tanken är att den ska bli en årlig mötesplats för alla som vill bygga ett hållbart samhälle.

Det är ett digert program som presenteras. På lördag ska Allan Savorys, biolog från Zimbabwe, berätta om banbrytande metoder för att hitta lösningar på flera av vår tids stora utmaningar. Han har grundat begreppet Holistic Management som innebär att fler djur på bete kan fräja växtlighet som i sin tur binder koldioxid. Det behövs enligt honom fler djur för att minska klomatförändringarna. Föreningen Fjällbete i Åredalen har under en period jobbat med att tillämpa dessa idéer.

Övriga talare är bland annat professor Karl-Henrik Robèrt, grundare av Det Naturliga Steget, Karolina Nätterlund, civilingenjör i teknisk design om hållbar produktutveckling och Durukan Dudu från Anatolia Savory Hub om hur unga människor formar sina egna kvalificerade utbildningar.

– Det är spännande att få vara med och bidra till att skapa en mötesplats för hållbarhetsfrågor här i Åre. Jag ser fram emot att det blir en kreativ mötesplats där nya idéer kan utvecklas och att konferensen ger oss kraft att såväl prioritera som genomföra viktiga satsningar för framtiden, säger Therese Sjölundh, VD för Åre Destination.

Konferensen är öppen för alla, såväl företagare som privatpersoner och startar fredag